Chiński rosół na wzmocnienie: przepis na rosół wzmacniający [QUIZ]

2020-02-28
Chiński rosół na wzmocnienie: przepis na rosół wzmacniający
Autor: Shutterstock Chiński rosół drobiowy na przeziębienie pysznie smakuje.
łatwy
20 min
4

W tradycji medycyny chińskiej rosół drobiowy gotowany z określonymi przyprawami ma działanie silnie wzmacniające. Polecany jest dla osobom w trakcie przeziębienia, rekonwalescentom po przebytych chorobach, dzieciom i seniorom, kobietom po urodzeniu dziecka oraz w każdej sytuacji, gdy odczuwamy osłabienie. Podajemy sprawdzony przepis na chiński rosół na wzmocnienie.

Składniki

1/2 kurczaka zagrodowego

2 duże całe marchewki

1 duża cała pietruszka

1 cała cebula

1 por

3-4 suszone grzybki

3-4 ząbki czosnku

1 strączek czerwonego chili

1 kawałek 3-4 cm korzenia imbiru

1 anyż gwiazdkowaty

1 laska cynamonu

1 listek laurowy

1 łyżeczka czarnego pieprzu

pół łyżeczki goździków

pół łyżeczki ziela angielskiego

pół gałki muszkatołowej

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zagotować 3 litry wody, dodać anyż, cynamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i goździki, gotować 4-5 minut.

Dodać marchewkę, pietruszkę, suszone grzyby, gotować kolejne 5 minut.

Dodać cebulę, por, czosnek, rozgnieciony korzeń imbiru, rozgniecioną papryczkę i pieprz ziarnisty, gotować kolejne 5 minut.

Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować pod przykryciem przez 4-5 godzin.

Wyjąć warzywa i mięso, rosół przecedzić, podawać z makaronem lub fasolą jako posiłek, albo pić ciepły 3-4 razy dziennie, przechowując go w chłodzie.

Tak przygotowany rosół można podawać z makaronem lub fasolą. Chińczycy każdemu rodzajowi fasoli przypisują inne działanie, dlatego czerwoną fasolę dodaje się na wzmocnie nerek, czarną na wzmocnienie narządów płciowych, białą na wzmocnienie pęcherza. Rosół można wystudzić i przechowywać w lodówce, a nawet zamrozić.