Chiński rosół na wzmocnienie: przepis na rosół wzmacniający [QUIZ]

Chiński rosół na wzmocnienie: przepis na rosół wzmacniający
Autor: Shutterstock Chiński rosół drobiowy na przeziębienie pysznie smakuje.
łatwy
20 min
4

W tradycji medycyny chińskiej rosół drobiowy gotowany z określonymi przyprawami ma działanie silnie wzmacniające. Polecany jest osobom w trakcie przeziębienia, rekonwalescentom po przebytych chorobach, dzieciom i seniorom, kobietom po urodzeniu dziecka oraz w każdej sytuacji, gdy odczuwamy osłabienie. Podajemy sprawdzony przepis na chiński rosół na wzmocnienie.

Tak przygotowany rosół można podawać z makaronem lub fasolą. Chińczycy każdemu rodzajowi fasoli przypisują inne działanie, dlatego czerwoną fasolę dodaje się na wzmocnie nerek, czarną na wzmocnienie narządów płciowych, białą na wzmocnienie pęcherza. Rosół można wystudzić i przechowywać w lodówce, a nawet zamrozić.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotować 3 litry wody, dodać anyż, cynamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i goździki, gotować 4-5 minut.
  • Dodać marchewkę, pietruszkę, suszone grzyby, gotować kolejne 5 minut.
  • Dodać cebulę, por, czosnek, rozgnieciony korzeń imbiru, rozgniecioną papryczkę i pieprz ziarnisty, gotować kolejne 5 minut.
  • Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować pod przykryciem przez 4-5 godzin.
  • Wyjąć warzywa i mięso, rosół przecedzić, podawać z makaronem lub fasolą jako posiłek, albo pić ciepły 3-4 razy dziennie, przechowując go w chłodzie.