Rosół z perliczki: przepis na najlepszy rosół
2021-10-27
łatwy
45 min
4
Rosół z perliczki uchodzi z jeden z najlepszych rosołów - delikatny i esencjonalny zarazem. Mięso z perliczki jest jednym z bardziej wartościowych mięs drobiowych. W smaku rosół najbardziej przypomina bulion na tradycyjnej wiejskiej kurze. Takim rosołem dawniej raczył się król Stanisław August Poniatowski, a dzisiaj polska kadra piłkarska.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podziel umytą tuszkę perliczki na cztery kawałki. Włóż do garnka, zalej 5 szklankami wody.
- Kiedy zacznie wrzeć, dorzuć marchewkę, seler, pietruszkę i opieczoną nad ogniem obraną cebulę.
- Gotuj rosół na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie. Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj sól i jeśli masz – gałązkę lubczyku.
- Na końcu dopraw zupę do smaku pieprzem. Podawaj rosół z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki