Rosół z perliczki: przepis na najlepszy rosół

Rosół  z perliczki: przepis na najlepszy rosół
Autor: Shutterstock Rosół z perliczki  jest bardzo smaczny, mało tłusty i delikatny.
łatwy
45 min
4

Rosół z perliczki uchodzi z jeden z najlepszych rosołów - delikatny i esencjonalny zarazem. Mięso z perliczki jest jednym z bardziej wartościowych mięs drobiowych. W smaku rosół najbardziej przypomina bulion na tradycyjnej wiejskiej kurze. Takim rosołem dawniej raczył się król Stanisław August Poniatowski, a dzisiaj polska kadra piłkarska. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podziel umytą tuszkę perliczki na cztery kawałki. Włóż do garnka, zalej 5 szklankami wody.
  • Kiedy zacznie wrzeć, dorzuć marchewkę, seler, pietruszkę i opieczoną nad ogniem obraną cebulę.
  • Gotuj rosół na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie. Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj sól i jeśli masz – gałązkę lubczyku.  
  • Na końcu dopraw zupę do smaku pieprzem. Podawaj rosół z makaronem i posiekaną natką pietruszki. 
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki

Galeria: 12 sprawdzonych przepisów na rosół

Jolanta Dyjecińska
więcej