Rosół z perliczki: przepis na najlepszy rosół

2018-03-26
Jolanta Dyjecińska
Rosół  z perliczki: przepis na najlepszy rosół
Autor: Shutterstock Rosół z perliczki  jest bardzo smaczny, mało tłusty i delikatny.
łatwy
45 min
4

Rosół z perliczki uchodzi z jeden z najlepszych rosołów - delikatny i esencjonalny zarazem. Mięso z perliczki jest jednym z bardziej wartościowych mięs drobiowych. W smaku rosół najbardziej przypomina bulion na tradycyjnej wiejskiej kurze. Takim rosołem dawniej raczył się król Stanisław August Poniatowski, a dzisiaj polska kadra piłkarska. 

Składniki

1 perliczka

2 cebule

marchewka

pietruszka

kawałek selera

gałązka lubczyku

sól, pieprz

1/3 pęczka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Podziel umytą tuszkę perliczki na cztery kawałki. Włóż do garnka, zalej 5 szklankami wody.

Kiedy zacznie wrzeć, dorzuć marchewkę, seler, pietruszkę i opieczoną nad ogniem obraną cebulę.

Gotuj rosół na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie. Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj sól i jeśli masz – gałązkę lubczyku.  

Na końcu dopraw zupę do smaku pieprzem. Podawaj rosół z makaronem i posiekaną natką pietruszki.