Lubczyk ogrodowy - jakie ma właściwości i jak wykorzystać go w kuchni?

2019-04-15 13:00 redakcja
Lubczyk ogrodowy właściwości i zastosowanie kulinarne
Autor: thinkstockphotos.com Lubczyk ma wiele zastosowań kulinarnych, jest także uważany za skuteczny afrodyzjak

Lubczyk ogrodowy to bylina dorastająca do 2 m wysokości. Kształtem i smakiem przypomina liście selera. Ma zielonożółte kwiaty zebrane w baldachy. Kwitnie w lipcu i sierpniu. Sprawdź, jak wykorzystać lubczyk ogrodowy w kuchni. Czytaj też: Zioła w ogrodzie: lubczyk ogrodowy. Uprawa lubczyka w ogrodzie

Lubczyk - właściwości

Lubczyk działa moczopędnie, wiatropędnie, rozkurczowo, rozgrzewająco i wykrztuśnie. Szczególnie zalecany jest więc w przypadku infekcji dróg moczowych i pęcherza, zapaleniach górnych dróg oddechowych, przy wzdęciach oraz bolesnych menstruacjach. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, reguluje procesy fermentacyjne oraz poprawia apetyt. W tradycji ludowej lubczyk był uznawany za afrodyzjak.

Zobacz przepis: Łosoś z lubczykiem: przepis na danie na walentynki

Lubczyk - zbiory

Korzeń wykopujemy wczesną wiosną lub na jesieni, w drugim lub trzecim roku wegetacji. Płuczemy, obsuszamy w zacienionym, przewiewnym miejscu, następnie kroimy na mniejsze kawałki i suszymy w temperaturze 30-35 st. C. Dobrze wysuszony ma żółtobrunatną barwę. Przechowujemy go w papierowych torbach.

Zobacz przepis: Zupa krem z lubczyku: oryginalny przepis!

Łodygi wraz z liśćmi ścinamy zanim roślina zacznie kwitnąć, wieszamy do wysuszenia w ciepłym, suchym, przewiewnym oraz zacienionym miejscu. Kiedy są suche, obrywamy liście, przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Lubczyk - zastosowanie

Herbatka:1 łyżeczkę suszonego korzenia zalewamy 1 filiżanką zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i natychmiast przecedzamy. Pijemy 2 filiżanki odwaru dziennie.

Napar: 2-3 łyżeczki korzenia zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Pijemy 3 razy dziennie.

Napar: 1 łyżeczkę suszonych liści zalewamy szklanką wrzątku, parzymy pod przykryciem 15-20 minut, przecedzamy, pijemy 1-2 szklanki naparu w ciągu dnia.

W kuchni: świeże lub suszone liście dodaje się do zup, ryb, drobiu, wołowiny a także do twarogów i sosów. Stosuje się go również do jajecznicy lubczykowej, a w Anglii rozdrobnione nasiona dodaje się do chleba. Lubczyk stanowi podstawę słynnej przyprawy Magii. 

Domowe Magii: pasta z lubczyku na zimę

Można także lubczyk wykorzystać do sporządzenia kostki ziołowej, przyprawy ułatwiającej gotowanie.

Kostka ziołowa: mrożona mieszanka ziół na zimę

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE