"Nie do końca" rosół. Niemiecka zupa, które króluje na weselach

Nie do końca rosół. Niemiecka zupa, które króluje na weselach
Autor: Shutterstock.com "Nie do końca" rosół. Niemiecka zupa, które króluje na weselach
łatwy
15 min
6

Ta zupa to prawdziwy hit na niemieckich weselach. I nic w tym dziwnego! Ten aromatyczny "rosół ze skrętem" smakuje niesamowicie i nie jest ciężki w przygotowaniu. Podpowiadamy, jak i wy możecie rozpłynąć się w hochzeitssuppe .

Niemiecka zupa na wesela. Zasmakuj tego niecodziennego posiłku

Świętowanie w niemieckim stylu? Nie obejdzie się bez hochzeitssuppe, czyli przepysznej "weselnej zupy". Przygotowuje się ją na najróżniejsze przyjęcia i celebracje, a sama zupa szybko zniknie z talerza. Bulion przygotowuje się bardzo podobnie jak rosół, jednak sekretem tej zupy są bez wątpienia dodatki.

Makaron, groszek, marchewka, jajko - to wszystko składna się na niesamowity smak i aromat, który daje nam przepyszna hochzeitssuppe, która podbija serca łyżeczka po łyżeczce. Jej przygotowanie nie jest ciężkie, jeśli wiemy, jak zrobić rosół, ta zupa nie sprawi nam żadnych problemów.

Jeden ze składników tej weselnej zupy. Czym są leberklößchen?

W tym przepisie pominęliśmy jeden ze składników tej tradycyjnej zupy, a mianowicie leberklößchen. Są to tradycyjne kluseczki robione z wątróbki cielęcej lub wołowej. W Jeśli chcielibyśmy dodać je do zupy musielibyśmy zrobić je ręcznie. Mają miękką konsystencję i lekko ziołowy smak.

Ta zupa jest naprawdę warta wypróbowania i stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnego rosołu. Jeśli więc chcemy trochę zamieszać, ten przepis sprawdzi się jak znalazł.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa na rosół (najlepiej sprawdzi się wołowina z kością i kurczak)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • Dodatki:
  • 2 marchewki
  • 100 g klusek makaronowych
  • 100 g groszku zielonego
  • 2 jajka
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obieramy, a mięso dokładnie myjemy.
  • Warzywa i mięso wkładamy do głębokiego garnka i zalewamy ok. 2 litrami wody.
  • Dodajemy przyprawy.
  • Zagotowujemy i zbieramy szumowiny.
  • Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny.
  • Bulion odcedzamy, a mięso oddzielamy od kości i kroimy w cienkie paski.
  • Marchewkę ścieralny na paseczki i gotujemy 2-3 minuty.
  • Makaron gotujemy według instrukcji.
  • Gotujemy groszek.
  • Gotujemy jajko na twardo, a następnie kroimy je w kosteczkę.
  • Do bulionu dodajemy wszystkie dodatki oprócz makaronu i jajka.
  • Całość gotujemy kilka minut.
  • DOdajemy makaron i jajko oraz doprawiamy do smaku.
  • Podajemy posypana natką pietruszki.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej