Bulion na grillowanych skrzydełkach doktora Bardadyna
2021-03-31
łatwy
0 min
4
Bulion na grillowanych skrzydełkach to przepis z książki dr Bardadyna Dietetyczne Przepisy, Schudnij z dietą strukturalną. Ten aromatyczny wywar można przechowywać zamrożony i stosować do przyrządzania zup i sosów.
SKŁADNIKI
- 4 średnie skrzydełka kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 1 mały por
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
- zioła prowansalskie
- majeranek
- 1 gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
- 2,5 litra wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skrzydełka kurczaka dokładnie natrzyj majerankiem i ziołami prowansalskimi, posmaruj oliwą.
- Griluj skrzydełka na patelni (około 5 minut z każdej strony) lub w grillu kontaktowym (około 15 minut). Możesz też upiec je w piekarniku nagrzanym do 200
o C (20 minut). Skrzydełka powinny się zrumienić. - Przełóż mięso do garnka i zalej wodą.
- Dodaj obraną cebulę pokrojoną na 3 grube plastry i lekko opieczoną na suchej patelni.
- Umyj i obierz pozostałe warzywa, pozostałe warzywa, pokrój na grube plastry i dodaj do zupy.
- Dodaj gałązkę rozmarynu (opcjonalnie) i gotuj wywar na małym ogniu około 1,5 godziny. Na koniec posól do smaku i przecedź przez drobne sitko.
- Otrzymasz 2 litry aromatycznego wywaru, który możesz po przestudzeniu zamrozić w kilku porcjach i wykorzystać do przyrządzania zup i sosów.