Przepis Magdy Gessler na flaki wołowe. Prosty przepis z „Kuchennych rewolucji”

flaki wołowe Gessler
Autor: Shutterstock
łatwy
90 min
4

Flaki wołowe to staropolska potrawa w postaci gęstej zupy. Jak zrobić flaki wołowe? Na to pytanie odpowiedziała Magda Gessler w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”, gdzie pokazała, jak zrobić to tradycyjne polskie danie. Poznajcie sprawdzony przepis Magdy Gessler na flaki wołowe.

Co Magda Gessler dodaje do flaków?

Wśród składników na flaki wołowe według przepisu Magdy Gessler znalazły się produkty, które są łatwo dostępne i niedrogie. Można je kupić przez cały rok. Aby ugotować pyszne flaki Magdy Gessler, należy zaopatrzyć się w:

Jakie warzywa są potrzebne do flaków wołowych?

Obowiązkowym składnikiem flaków są warzywa. Magda Gessler zawsze gotuje flaki z dodatkiem marchewek, pietruszki, selera i pora. Starte na tarce marchewki, seler i pietruszkę oraz pokrojonego w cienkie plasterki pora podsmaża się na maśle.

Jakie przyprawy dodaje się do flaków wołowych?

Smak flaków podkręcają odpowiednio dobrane przyprawy. W tym sprawdzonym przepisie na flaczki autorstwa Magdy Gessler potrawę doprawia się nie tylko solą i pieprzem. Wśród przypraw znalazła się także mielona słodka i ostra papryka oraz suszony majeranek.

Jak podawać flaki wołowe?

Flaki wołowe Magdy Gessler są pyszne i nietrudne do zrobienia w domu. Zaletą tego przepisu jest to, że można wykorzystywać go przez cały rok. Potrawa świetnie smakuje od razu po ugotowaniu i jest bardzo dobra nawet po kilkukrotnym podgrzewaniu. Magda Gessler poleca, aby flaki wołowe podawać gorące. Porcje flaków wołowych można posypać posiekaną natką pietruszki. Danie świetnie smakuje z kromką pszennego lub ciemnego chleba czy z bułką.

SKŁADNIKI

  • 3 litry bulionu wołowego
  • 1 kg ugotowanych flaków wołowych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/4 pora
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Flaki umyć i przełożyć do garnka. Wlać wodę z solą i ugotować. Odcedzić.
  • W garnku roztopić masło i smażyć na nim starte na tarce marchewki, pietruszkę i seler oraz pokrojonego w plasterki pora. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wlać bulion wołowy i zagotować. Dodać ugotowane flaki wołowe i gotować 5 minut.
  • Dodać podsmażone warzywa i gotować 5 minut.
  • Doprawić słodką i ostrą papryką oraz majerankiem. Wymieszać.
  • Wsypać mąkę i energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki.
  • Podawać od razu z kromką chleba lub bułeczką.
Jesienna zupa krem z dyni i batatów
Anna Szulc-Górska
więcej