Sekrety flaków wołowych Magdy Gessler. Tak robi się je w „Kuchennych rewolucjach”!

Flaki wołowe to prawdziwa klasyka kuchni staropolskiej – aromatyczna, gęsta i rozgrzewająca zupa, którą od wieków podaje się na polskich stołach. W jednym z odcinków programu Kuchenne rewolucje Magda Gessler pokazała, jak przygotować to danie tak, by zachwycało głębią smaku i tradycyjnym charakterem. Jej przepis to dowód na to, że flaki mogą być nie tylko sycącym posiłkiem, ale też kulinarną ucztą.
Co Magda Gessler dodaje do flaków?
Wśród składników na flaki wołowe według przepisu Magdy Gessler znalazły się produkty, które są łatwo dostępne i niedrogie. Można je kupić przez cały rok. Aby ugotować pyszne flaki Magdy Gessler, należy zaopatrzyć się w:
- ugotowane flaki wołowe
- bulion wołowy
- warzywa
- mąkę
- masło
- przyprawy
Jakie warzywa są potrzebne do flaków wołowych?
Obowiązkowym składnikiem flaków są warzywa. Magda Gessler zawsze gotuje flaki z dodatkiem marchewek, pietruszki, selera i pora. Starte na tarce marchewki, seler i pietruszkę oraz pokrojonego w cienkie plasterki pora podsmaża się na maśle.
Jakie przyprawy dodaje się do flaków wołowych?
Smak flaków podkręcają odpowiednio dobrane przyprawy. W tym sprawdzonym przepisie na flaczki autorstwa Magdy Gessler potrawę doprawia się nie tylko solą i pieprzem. Wśród przypraw znalazła się także mielona słodka i ostra papryka oraz suszony majeranek.
Jak podawać flaki wołowe?
Flaki wołowe Magdy Gessler są pyszne i nietrudne do zrobienia w domu. Zaletą tego przepisu jest to, że można wykorzystywać go przez cały rok. Potrawa świetnie smakuje od razu po ugotowaniu i jest bardzo dobra nawet po kilkukrotnym podgrzewaniu. Magda Gessler poleca, aby flaki wołowe podawać gorące. Porcje flaków wołowych można posypać posiekaną natką pietruszki. Danie świetnie smakuje z kromką pszennego lub ciemnego chleba czy z bułką.
SKŁADNIKI
- 3 litry bulionu wołowego
- 1 kg ugotowanych flaków wołowych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1/4 pora
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Flaki umyć i przełożyć do garnka. Wlać wodę z solą i ugotować. Odcedzić.
- W garnku roztopić masło i smażyć na nim starte na tarce marchewki, pietruszkę i seler oraz pokrojonego w plasterki pora. Doprawić solą i pieprzem.
- Wlać bulion wołowy i zagotować. Dodać ugotowane flaki wołowe i gotować 5 minut.
- Dodać podsmażone warzywa i gotować 5 minut.
- Doprawić słodką i ostrą papryką oraz majerankiem. Wymieszać.
- Wsypać mąkę i energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki.
- Podawać od razu z kromką chleba lub bułeczką.