Pyszne i szybkie domowe kajzerki. Upiecz je, a zapomnisz o tych ze sklepu
Kajzerki to jedne najpopularniejszych bułeczek pszennych na drożdżach. Pierwsze przepisy na pieczywo z przedziałkiem powstały w Austrii w drugiej połowie XVIII wieku, a ich nazwa wywodzi się z języka niemieckiego. Obecnie kajzerki można kupić w każdym sklepie spożywczym i piekarni, ale warto sprawdzić ten przepis i upiec je własnoręcznie. Jak więc zrobić kajzerki w domu?
Jak zrobić kajzerki w piekarniku?
Pyszne bułeczki z przedziałkiem robi się w łatwy sposób. Do przesianej mąki dodaje się sól, cukier, drożdże oraz wodę. Całość miesza się, a następnie wyrabia. Kolejnym krokiem jest dodanie oleju. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż cały olej się wchłonie. Podzielone na równe części ciasto układa się na blasze, spłaszcza i nacina nożem, tak aby powstał charakterystyczny przedziałek. Kajzerki wyrastają 10 minut, a piecze się 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Kiedy czas pieczenia się skończy, należy wyłączyć piekarnik i zostawić bułeczki do ostygnięcia.
Przepis na kajzerki?
- To łatwy przepis na pyszne i pachnące bułeczki śniadaniowe. Aby udały się za pierwszym razem, należy postępować dokładnie krok po kroku jak w przepisie.
- Przygotowanie bułeczek nie zajmuje wiele czasu. Chociaż robi się je z ciasta drożdżowego, nie trzeba czekać kilku godzin, aż wyrośnie. Wystarczy 10 minut.
- Na liście składników znajdują się produkty, które z łatwością można kupić przez cały rok. Do upieczenia domowych kajzerek potrzebna jest mąka pszenna, woda, olej, drożdże oraz sól i cukier.
- Surowe bułeczki układa się na blasze w odstępach. Najlepiej, aby miały one około 8 cm. Kajzerki znacznie urosną, a odstępy zabezpieczą przed sklejaniem się w czasie pieczenia.
- Kajzerki można upiec w piekarniku z funkcją termoobiegu. Czas pieczenia wynosi 10 minut.
Z czym podawać kajzerki?
Domowe bułeczki z przedziałkiem to pyszne pieczywo, które serwuje się na śniadanie, do obiadu i na kolację. Można je jeść z najróżniejszymi dodatkami. To doskonała baza do kanapek. Sprawdzą się jako dodatek do zupy, dań głównych czy z grilla. Pysznie smakują na słodko podane z dżemem, konfiturą lub miodem. Czerstwe kajzerki można wykorzystać do przyrządzenia pysznych klopsików lub zrobić z nich grzanki. Suche bułeczki bez problemu można przerobić na domową bułkę tartą .
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml wody
- 35 g drożdży
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać do miski. Na środku zrobić wgłębienie i wsypać sól oraz cukier. Dodać pokruszone drożdże i wlać wodę. Wymieszać do połączenia składników, a następnie przełożyć na blat i wyrobić gładkie ciasto. Wlać olej i wyrabiać, aż ciasto go wchłonie i stanie się miękkie i elastyczne.
- Wrobione ciasto podzielić na równe części o wadze około 60 g. Uformował okrągłe bułeczki i układać je w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki spłaszczyć i za pomocą noża posmarowanego olejem na wierzchu naciąć charakterystyczne paski. Przykryć ściereczką i ostawić na 10 minut.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 minut, aż zaczną się rumienić. Piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić do ostygnięcia.