Rosół z kluskami z serem parmezanem według Magdy Gessler

Rosół z kluskami z parmezanu według Magdy Gessler [WIDEO + QUIZ]
Autor: Shutterstock
łatwy
120 min
4

Gdy Magda Gessler odwiedziła "Złotą Kurę" w Elblągu, powitano ją słowami „Śniłam o pani!”. Restauratorka pomogła właścicielom uwierzyć w siebie, przekształcając lokal w dochodowe „Złote Jajo.” Zachwyciła ich przepisem na aromatyczny rosół z parmezanowymi kluskami, który dwa lata później powtórzyła w restauracji Gościnna w Bartoszycach. Wypróbuen wyjątkowy przepis na rosół z wyrazistymi kluseczkami w włoskim stylu.

Dlaczego rosół warto gotować na różnych rodzajach mięsa?

Do rosołu warto użyć różnych rodzajów mięsa, ponieważ każdy gatunek mięsa wnosi inny aromat i głębię smaku, tworząc bogaty, wyrazisty bulion.

  • Kurczak – nadaje delikatny smak i lekkość, a jednocześnie tłustość, która dobrze łączy się z innymi rodzajami mięsa.
  • Wołowina – wzbogaca rosół o intensywny smak i głęboki aromat, a także nadaje mu przyjemną barwę.
  • Kaczka lub gęś – te rodzaje mięsa dodają szlachetnej nuty, sprawiając, że rosół staje się bardziej wyrazisty i pełniejszy.
  • Cielęcina – jest delikatna, a jej subtelny smak doskonale komponuje się z innymi mięsnymi dodatkami.

Różne rodzaje mięsa tworzą harmonijną kompozycję, nadając rosołowi wyjątkowy, wielowymiarowy smak.

W galerii pod materiałem wideo znajdziesz 12 sprawdzonych przepisów na rosół

SKŁADNIKI

  • Na rosół:
  • 1 kura rosołowa (ok. 1,5 kg)
  • 0,5 kg wołowiny rosołowej                                     
  • 4 l wody
  • 300 g marchwi
  • 200 g pietruszki
  • 150 g selera
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek koperku
  • sól
  •  Na kluski:
  • 150 g tartej bułki
  • 200 g startego parmezanu
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurę, wołowinę i obrane warzywa zalać w garnku zimną wodą, posolić i gotować na bardzo wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.
  • Na 15 minut przed końcem gotowania, aby uzyskać lepszy aromat, dodać owinięty sznurkiem koperek.
  • Cebulę warto przed gotowaniem rosołu przypalić na ogniu, co poprawi aromat i kolor zupy.
  • Gdy rosół się gotuje, pora na kluseczki. Z bułki tartej, parmezanu, jajek i dodatków zagnieść dość zwarte i twarde ciasto. Zawinąć w folię spożywczą. Odstawić ciasto na 15 minut do lodówki.
  • Ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Odcinać kilkucentymetrowe kawałki i układać na papierze do pieczenia. Kluseczki nie powinny się stykać. 
  • Rosół przecedzić i ponownie zagotować. Na wrzący rosół wrzucać kluseczki. Gotować około 5 minut, do wypłynięcia na powierzchnię. Podawać rosół z kluseczkami. 
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej