Zupa bolońska z mięsem mielonym – pomidorowa uczta w ekspresowym wydaniu

Zupa bolońska - łatwa i szybka
Autor: com/ Shutterstock Zupa bolońska - łatwa i szybka
łatwy
30 min
4

Zupa bolońska to pomidorowa w wersji premium – gęsta, aromatyczna i pełna mięsa. Smakuje jak klasyczny sos bolognese, tylko w lżejszej, bardziej rozgrzewającej odsłonie. Wystarczy kilka składników, by w pół godziny wyczarować obiad pachnący włoską kuchnią i domowym ciepłem. Po prostu pyszności!

Zupa bolońska - polubisz od pierwszej łyżki

Zupa bolońska to idealne danie dla tych, którzy lubią, gdy obiad jest jednocześnie prosty, szybki i pełen smaku. Pachnąca pomidorami, ziołami i duszonym mięsem mielonym, przypomina klasyczny sos bolognese, ale ma bardziej kremową, rozgrzewającą konsystencję. To zupa, która otula aromatem i syci jak solidne drugie danie – zwłaszcza w chłodniejsze dni.

Jej przygotowanie nie wymaga długiego stania przy kuchni. Wystarczy podsmażyć mięso, dodać pomidory i przyprawy, a po kilkunastu minutach cała kuchnia wypełni się zapachem włoskich ziół. Zupa bolońska świetnie smakuje z makaronem, ryżem lub świeżym pieczywem – jest uniwersalna i zawsze się udaje.

To także doskonały sposób na przemycenie porcji warzyw i białka w jednym daniu. Zupa jest sycąca, odżywcza i pełna energii, a jednocześnie lekka i delikatna. Idealna, gdy chcesz zjeść coś domowego, aromatycznego i naprawdę pysznego – bez długiego gotowania.

Zajrzyj do naszej galerii pod materiałem wideo, znajdziesz w niej 13 fantastycznych przepisów na pomidorówkę

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 4 łyżki oleju
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mieszanki suchych ziół włoskich 
  • 1,5 l rosołu z kurczaka
  • 250 g makaronu 
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki posiekana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem lub w rondlu rozgrzać olej. Dodać mielone mięso i zrumienić. 
  • Dodać startą na tarce marchewkę, pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać przecier pomidorowy i koncentrat. Gotować 1 minutę.
  • Dodać zioła i wlać rosół. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 15-20 minut.
  • Następnie dodać makaron do zupy i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  • Zupę zabielić kwaśną śmietaną. Spróbować i przyprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.
  • Podawać z natką pietruszki. 
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej