Zupa bolońska z mięsem mielonym - łatwa i szybka propozycja na obiad
2024-03-04

łatwy
30 min
4
Zupa bolońska to po prostu bardziej płynna wersja naszego ulubionego dania kuchni bolońskiej. Zamiast mięsnego sosu pomidorowego - wykwintna zupa pomidorowa z mielonymi mięsem. Po prostu pyszności!
SKŁADNIKI
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 4 łyżki oleju
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2-4 ząbki czosnku
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mieszanki suchych ziół włoskich
- 1,5 l rosołu z kurczaka
- 250 g makaronu
- 100 ml śmietany 18%
- sól i pieprz
- natka pietruszki posiekana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem lub w rondlu rozgrzać olej. Dodać mielone mięso i zrumienić.
- Dodać startą na tarce marchewkę, pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać przecier pomidorowy i koncentrat. Gotować 1 minutę.
- Dodać zioła i wlać rosół. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 15-20 minut.
- Następnie dodać makaron do zupy i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Zupę zabielić kwaśną śmietaną. Spróbować i przyprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.
- Podawać z natką pietruszki.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Zupa pomidorowa - 13 fantastycznych przepisów na pomidorówkę