Zupa bolońska - łatwa i szybka

Zupa bolońska - łatwa i szybka
Autor: Shutterstock.com Zupa bolońska - łatwa i szybka
łatwy
30 min
4

Zupa bolońska to po prostu bardziej płynna wersja naszego ulubionego dania kuchni bolońskiej. Zamiast mięsnego sosu pomidorowego - wykwintna zupa pomidorowa z mielonymi mięsem. Po prostu pyszności! 

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 4 łyżki oleju
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mieszanki suchych ziół włoskich 
  • 1,5 l rosołu z kurczaka
  • 250 g makaronu 
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki posiekana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem lub w rondlu rozgrzać olej. Dodać mielone mięso i zrumienić. 
  • Dodać startą na tarce marchewkę, pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać przecier pomidorowy i koncentrat. Gotować 1 minutę.
  • Dodać zioła i wlać rosół. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 15-20 minut.
  • Następnie dodać makaron do zupy i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  • Zupę zabielić kwaśną śmietaną. Spróbować i przyprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.
  • Podawać z natką pietruszki. 
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?

Zupa pomidorowa - 13 fantastycznych przepisów na pomidorówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej