Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki: łatwa, sycąca, pyszna
2021-09-23
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pomidorowa to ulubiona zupa dużych i małych smakoszy. Przygotowanie zupy pomidorowej z pomidorów z puszki to łatwizna. Z przyrządzeniem zupy z zapuszkowanych pomidorów poradzi sobie każdy!
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 garść liści bazylii lub pietruszki
- cukier, sól i pieprz do smaku
- oraz ugotowany wcześniej makaron (pszenny lub bezglutenowy)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku żeliwnym lub z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oliwy.
- Dodaj krojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Dodaj także 1 łyżeczkę cukru. Smaż przez 1-2 minuty.
- Wlej bulion i doprowadź do zagotowania. Od momentu wrzenia gotuj jeszcze 5 minut, aby smaki się wymieszały.
- Przed podaniem dodaj porwane liście bazylii.
- Podawaj z ugotowanym makaronem.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?