Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki: łatwa, sycąca, pyszna

Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki: łatwa, sycąca, pyszna
Autor: Shutterstock.com Talerz zupy pomdiorowej ugotowanej z pomidorów z puszki podanej z makaronowymi literkami
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pomidorowa to ulubiona zupa dużych i małych smakoszy. Przygotowanie zupy pomidorowej z pomidorów z puszki to łatwizna. Z przyrządzeniem zupy z zapuszkowanych pomidorów poradzi sobie każdy! 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 garść liści bazylii lub pietruszki
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • oraz ugotowany wcześniej makaron (pszenny lub bezglutenowy)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku żeliwnym lub z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oliwy.
  • Dodaj krojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Dodaj także 1 łyżeczkę cukru. Smaż przez 1-2 minuty. 
  • Wlej bulion i doprowadź do zagotowania. Od momentu wrzenia gotuj jeszcze 5 minut, aby smaki się wymieszały. 
  • Przed podaniem dodaj porwane liście bazylii. 
  • Podawaj z ugotowanym makaronem. 
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej