Prosta zupa z PRL-u to teraz hit. Prostota spotyka głębię smaku

Dieta bezglutenowa
Przepis na zupę rumfordzką, znaną również w okresie PRL-u zupą biedą. Niegdyś była ona uważana za prawdziwy symbol prostej i oszczędnej kuchni. Teraz jednak odkrywa się ją na nowo. Tania i sycąca, a przy okazji niezwykle smaczna. Wypróbuj ten przepis i zakochaj się w prawdziwej klasyce.
Skąd wzięła się zupa bieda? Poznaj jej historię
Przepis na pełną smaku zupę rumfordzką wymyślił Benjamin Thompson, hrabia Rumford. Po wojnach na terenach USA przeniósł się do Anglii, a następnie do Bawarii, gdzie został ministrem wojny. Właśnie tam wymyślił prostą zupę na wywarze z kości. Przepis bardzo szybko powędrował do innych europejskich krajów, a ciepła zupa stała się jedną z podstawowych potraw, która była tania i zaspokajała głód.
Wraz z powstaniem pierwszego przepisu na zupę rumfordzką powołano instytucję dobroczynną, która zajmowała się rozdawaniem posiłków najuboższym. Towarzystwo Zupy Rumfordzkiej mieszczące się w Warszawie swój szczytowy okres przeżyło po klęsce powstania listopadowego. Wówczas miesięcznie wydawano najbiedniejszym około 5 tysięcy miseczek z sycącą zupą rumfordzką.
Czego potrzebujemy do zupy biedy? Wszystkie składniki
W przepisie na sycącą zupę hrabia Rumford wykorzystał proste, tanie i pożywne składniki. Koszt ugotowania gara takiej zupy był niski. Ówczesną zupę rumfordzką gotowało się na wywarze z kości, owsa, suszonego grochu i warzyw. Z biegiem lat w zupie pojawiły się ziemniaki i piwo. Tajemnicą przepisu na zupę rumfordzką było długie gotowanie na średnim ogniu.
Przez lata przepis przeszedł wiele modyfikacji. Obecnie zupę przyrządza się z takich składników jak:
- wywar z kości lub rosół
- warzywa – marchewki, pietruszki, seler, biała i czerwona fasola oraz ziemniaki
- ryż
- masło
- przyprawy – sól, pieprz, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie
Jak przygotować zupę z PRL-u?
Pyszna i sycąca zupa rumfordzka nie jest skomplikowana. To prosty przepis na doskonałą zupę, która zaspokoi głód i rozgrzeje w mroźny dzień. To pomysł na tani obiad dla całej rodziny. Od razu można ugotować większy garnek smakowitej zupy rumfordzkiej, aby starczyło na kilka dni. Zupa pysznie smakuje po odgrzaniu.
Jak więc ugotować niedrogą zupę rumfordzką? Przepis został podzielony na kilka łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy:
- 1. krok – ugotowanie ryżu
- 2. krok – ugotowanie w wywarze warzyw
- 3. krok – dodanie białej i czerwonej fasoli i doprawienie zupy
- 4. krok – dodanie ryżu i masła
SKŁADNIKI
- 2 i 1/2 l rosołu lub wywaru z kości
- 500 g ziemniaków
- 400 g białej fasoli w zalewie
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 150 g ryżu
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 2 łyżki masła
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 gałązka świeżego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Ziemniaki, marchewki, pietruszki i seler obrać, a następnie pokroić w kostkę.
- Marchewki, pietruszki i seler przełożyć do garnka i wlać rosół. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu 10 minut.
- Dodać ziemniaki, wymieszać i gotować do miękkości.
- Dodać odsączone z zalewy obie fasole. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
- Dodać ugotowany ryż i masło. Wymieszać i podgrzewać kilka minut.
- Podawać od razu na obiad.