Jak gotować ryż? Proste sposoby gotowania ryżu

2021-02-24 8:23

Gotowanie ryżu nie wymaga wielkich umiejętności, ale aby ryż był sypki i nie sklejał się, trzeba trzymać się kilku zasad. Kluczową sprawą jest jednak odpowiednia ilość wody. Sprawdź, jakie są sposoby gotowania ryżu na sypko i ryżu w woreczkach.

Jak gotowac ryż
Autor: Shutterstock Gotując ryż, trzeba się trzymać kilku prostych zasad

Spis treści

  1. Gotowanie ryżu w woreczkach
  2. Ryż sypki – jak gotować?
  3. Inne metody przyrządzania ryżu
  4. Wypróbuj te dania z ryżem:
Ryż - właściwości i sposoby gotowania

Najważniejsze przy gotowaniu ryżu jest to, aby dobrać odpowiednią ilość wody. Ilość wody zależy od rodzaju ryżu, sposobu jego pakowania i gotowania.

Gotowanie ryżu w woreczkach

Najprościej gotuje się ryż pakowany w torebkach. Należy zagotować tyle wody w garnku, aby cały woreczek był zanurzony. Do lekko osolonej i wrzącej wody wrzucamy torebkę, gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 min (informacja o czasie gotowania jest podana na opakowaniu). Torebkę z ugotowanym ryżem wyjmujemy, odcedzamy z wody, rozcinamy i wysypujemy ryż na talerz.

Ryż sypki – jak gotować?

Trudniej ugotować jest ryż sypki. Przed gotowaniem trzeba ryż wypłukać. Robimy to do czasu, aż woda stanie się czysta, i dopiero wtedy gotujemy. Najpopularniejsza metoda gotowania ryżu polega na absorpcji wody przez ryż podczas gotowania. Wsyp np. jedną szklankę ryżu, zalej 2 szklankami zimnej osolonej wody. Zamieszaj i zagotuj. Następnie przykryj garnek pokrywką w taki sposób, aby para mogła swobodnie wychodzić, zmniejsz ogień i gotuj. Gdy ryż wchłonie już całą wodę, a na jego powierzchni zaczną tworzyć się tzw. kratery, całkowicie przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 12-15 minut.

Inne metody przyrządzania ryżu

Można i inaczej. Ryż wcześniej należy podsmażyć na oleju przez ok. 2-3 minuty, aż stanie się przejrzysty. Następnie zalewamy go bulionem i gotujemy dalej metodą absorpcji. Taki sposób przyrządzania ryżu jest dobry do potraw typu pilaw.

Ryż można też ugotować tak jak makaron, w dużej ilości wody. Wypłukany i odsączony ryż należy wrzucić do dużej ilości wrzącej i osolonej wody, zamieszać, a gdy będzie miękki, odcedzić i przelać zimną wodą.

Zobacz też:

Rodzaje ryżu - przewodnik. Jak kupić odpowiedni ryż?

Wypróbuj te dania z ryżem:

Smażony ryż z kurczakiem - jak zrobić?

Risotto verde - dobry przepis na ryż ze szpinakiem

Ryż z jabłkiem: przepis na ryż zapiekany z owocami

Risotto dyniowe - bogactwo karotenu

Ryż z pieczarkami - przygotowanie to tylko 5 minut!

Nóżki kurczaka zapiekane z ryżem i warzywami

Paprykowa karkówka z ryżem z piekarnika

Risotto po bolońsku - pomidorowy ryż z mielonym mięsem

Sonda
Jak gotujesz ryż?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE