Pilaw - przepis na oryginalny pilaw z ryżu

2024-01-25
Pilaw - przepis na oryginalny pilaw z ryżu
Autor: Shutterstock Pilaw z ryżu może stanowić samodzielne danie, ale częściej jest dodatkiem do mięsa
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pilaw z ryżu to danie kuchni międzynarodowej, charakteryzujące się gotowaniem ryżu z dodatkami takimi jak warzywa, mięso, orzechy czy owoce. Nazwa "pilaw" pochodzi od perskiego słowa "pilāv", które oznacza danie z gotowanego ryżu. Istnieje wiele różnych wariantów pilawu, które różnią się w zależności od regionu, kultury i dostępnych składników.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ryżu o dużych ziarnach
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka wywaru z mięsa (w wersji wegetariańskiej - wywaru z warzyw)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż wsypujemy do miski z 1 łyżeczką soli i zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 30 minut.
  • Po tym czasie odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.
  • Rozpuszczamy masło w średniej wielkości rondlu i dodajemy ryż.
  • Smażymy na średnim ogniu i mieszamy do czasu, aż ziarna ryżu przestaną przyklejać się do drewnianej łyżki.
  • Dodajemy sól, cukier i wywar mięsny, mieszamy, a następnie przykrywamy.
  • Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut lub do czasu, gdy wywar odparuje.
  • Wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem przez 10 minut.
  • Następnie delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy i czekamy przez kolejne 5 minut.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania

Zajrzyj do galerii i zobacz jak gotować ryż