Pilaw - przepis na oryginalny pilaw z ryżu
2024-01-25
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pilaw z ryżu to danie kuchni międzynarodowej, charakteryzujące się gotowaniem ryżu z dodatkami takimi jak warzywa, mięso, orzechy czy owoce. Nazwa "pilaw" pochodzi od perskiego słowa "pilāv", które oznacza danie z gotowanego ryżu. Istnieje wiele różnych wariantów pilawu, które różnią się w zależności od regionu, kultury i dostępnych składników.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ryżu o dużych ziarnach
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka wywaru z mięsa (w wersji wegetariańskiej - wywaru z warzyw)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż wsypujemy do miski z 1 łyżeczką soli i zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 30 minut.
- Po tym czasie odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.
- Rozpuszczamy masło w średniej wielkości rondlu i dodajemy ryż.
- Smażymy na średnim ogniu i mieszamy do czasu, aż ziarna ryżu przestaną przyklejać się do drewnianej łyżki.
- Dodajemy sól, cukier i wywar mięsny, mieszamy, a następnie przykrywamy.
- Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut lub do czasu, gdy wywar odparuje.
- Wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem przez 10 minut.
- Następnie delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy i czekamy przez kolejne 5 minut.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Zajrzyj do galerii i zobacz jak gotować ryż