Rewelacyjne risotto dyniowe

2021-03-29
Rewelacyjne risotto dyniowe
Autor: Shutterstock Sycące i rozgrzewające risotto dyniowe 
łatwy
30 min
4

Risotto dyniowe to rewelacyjne danie na posiłek w większym gronie. Sycący ryż o wyszukanym smaku i spora dawka zdrowia w postaci dyni. Dynia ma tę zaletę, że przyjmuje smak ziół jakimi ją doprawimy. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 średniej wielkości dynia najlepiej typu hokkaidopiżmową 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula, średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 filiżanki ryżu arborio
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 80 g startego parmezanu lub innego twardego sera długo dojrzewającego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 200°C. Dynię pociąć na kawałki, skropić 1 łyżką oleju, posypać tymiankiem i piec przez 20-30 minut, aż stanie się miękka. Wyjąć z piekarnika i odstawić.
  • W dużym rondlu z grubym dnem lub na patelni rozpuścić masło.
  • Dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać ryż i mieszając smażyć go, aż zrobi się szklisty.
  • Dodać białe wino i gotować, aż ryż go wchłonie.
  • Wlać chochelkę bulionu, a gdy ryż ją wchłonie dolać następną. Postępować tak do całkowitego zużycia bulionu. Co jakiś czas zamieszać risotto.
  • Na końcu dodać starty parmezan i wymieszać. Gdy risotto stanie się aksamitne od sera, dodać pokrojoną dynię. Zamieszać i podawać.
  • Przed podaniem można dodatkowo posypać parmezanem i listkami świeżego tymianku.