Rewelacyjne risotto dyniowe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Risotto dyniowe to rewelacyjne danie na posiłek w większym gronie. Sycący ryż o wyszukanym smaku i spora dawka zdrowia w postaci dyni. Dynia ma tę zaletę, że przyjmuje smak ziół jakimi ją doprawimy.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 średniej wielkości dynia najlepiej typu hokkaido, piżmową
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka tymianku
- 4 łyżki masła
- 1 cebula, średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 2 filiżanki ryżu arborio
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 2 l bulionu warzywnego
- 80 g startego parmezanu lub innego twardego sera długo dojrzewającego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 200°C. Dynię pociąć na kawałki, skropić 1 łyżką oleju, posypać tymiankiem i piec przez 20-30 minut, aż stanie się miękka. Wyjąć z piekarnika i odstawić.
- W dużym rondlu z grubym dnem lub na patelni rozpuścić masło.
- Dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać ryż i mieszając smażyć go, aż zrobi się szklisty.
- Dodać białe wino i gotować, aż ryż go wchłonie.
- Wlać chochelkę bulionu, a gdy ryż ją wchłonie dolać następną. Postępować tak do całkowitego zużycia bulionu. Co jakiś czas zamieszać risotto.
- Na końcu dodać starty parmezan i wymieszać. Gdy risotto stanie się aksamitne od sera, dodać pokrojoną dynię. Zamieszać i podawać.
- Przed podaniem można dodatkowo posypać parmezanem i listkami świeżego tymianku.