Dynia piżmowa - jakie ma właściwości? [WIDEO]

Dynia piżmowa - jakie ma właściwości? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dynia piżmowa ma charakterystyczny kształt i delikatny orzechowy smak

Dynia piżmowa wyróżnia się charakterystycznym podłużnym kształtem, dość cienką skórką i przede wszystkim swoim orzechowym, słodkawym smakiem. Jest też bogatym źródłem potasu, witaminy B6 i przeciwutleniaczy.

Dynia piżmowa to prawdziwy rarytas. Zwykle wykorzystywana jest w kuchni azjatyckiej. Jest składnikiem zup, miksów grillowanych lub smażonych warzyw i deserów. Ma słodki orzechowy smak. Ale jest też doskonałym źródłem potasu i witaminy B6. Zatem dynię piżmową powinny jeść osoby o obniżonym nastroju, częstych skurczach mięśni, o skołatanych nerwach, a także te z zaburzeniami rytmu serca.

Dynię piżmową warto jeść w okresie jesiennym, bo ma ona również właściwości wzmacniające odporność organizmu. To także źródło antyoksydantów i przeciwutleniaczy. W związku z tym ma również pozytywny wpływ na stan skóry. Wskazuje się również na właściwości przeciwzapalne tego warzywa. Istotne jest także to, że dynia piżmowa ma bardzo mało tłuszczu, dzięki czemu może być spożywana przez osoby otyłe. Niestety, dynie mają dość wysoki indeks glikemiczny, ale można go obniżyć, dodając do potraw z dyni piżmowej inne warzywa, np. pomidory czy paprykę.

Polecamy przepis na Zapiekankę z dyni piżmowej

Warto również wypróbować przepisy na Zapiekankę z dynią i mięsem mielonym oraz Zapiekanka z dyni na Halloween

Ocena: 2,3