Paprykowa karkówka z ryżem z piekarnika
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kawałki schabu karkowego zapieczone razem z ryżem w pysznym paprykowym sosie to wyborne danie na rodzinny posiłek. To prawdziwa blacha obfitości dla całej rodziny. Paprykowa karkówka to świetny pomysł na wykorzystanie w sezonie soczystej papryki oraz paprykowej pasty ajvar. Pyszności!
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 700 g schabu karkowego
- 1 papryka czerwona lub żółta
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki ostrego ajvaru
- 1 kostka rosołowa lub 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
- 0,75 l wody
- 200 g ryżu
- sól, pieprz i słodka papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik w trybie turbo obiegu do temperatury 210°C.
- Paprykę umyj, rozkrój, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka.
- Mięso pokrój na plastry, a następnie w paski lub na kawałki.
- W formie do pieczenia ułóż paprykę, cebulę i mięso. Posyp solą, pieprzem i papryką w proszku. Polej olejem i miodem. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut.
- Rozpuść kostkę bulionową w 0,75 l gorącej wody, dodaj ajvar i wymieszaj. Do naczynia w którym piecze się mięso dodaj suchy ryż, wlej uzyskany płyn. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C i piecz kolejne 30 minut.