Pieczony ryż z pieczarkami: łatwy przepis na pożywne danie

Pieczony ryż z pieczarkami w 5 minut: łatwy przepis na pożywne danie
Autor: Shutterstock Smakowity ryż i grzyby
łatwy
15 min
4

Pieczony ryż z pieczarkami w 5 minut? Tak, 5 minut zajmie wam przygotowanie blachy z ryżem i pieczarkami. Potem wstawiamy blachę do piekarnika i po 40 minutach delektujemy się pysznym ryżem z pieczarkami. 

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

SKŁADNIKI

  • 650 g pieczarek
  • 50 g masła
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki oliwy lub oleju
  • sól i pieprz
  • 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1,25 szklanki wody
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorem, posiekane
  • 1-2 łyżki masła
  • blaszana forma o wymiarach 22x33 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  • Grzyby pokroić na ćwiartki. Przełożyć do miski, polać stopionym masłem, dodać wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, aby każdy kawałek pieczarki był obtoczony w tłuszczu i przyprawach.
  • Do foremki dodać ryż, rozkładając go równomierną warstwą. Wlać bulion i wodę, przyprawić tymiankiem i czosnkiem w proszku.
  • Na wierzchu rozłożyć grzyby. Skropić oliwą z oliwek.
  • Piec przez 35-40 minut lub do momentu, aż grzyb się zrumienią. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, aby ryż odpoczął.
  • Przed podaniem ryż wymieszać ze świeżym masłem i posiekaną cebulką dymką.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej