Pieczony ryż z pieczarkami: łatwy przepis na pożywne danie
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pieczony ryż z pieczarkami w 5 minut? Tak, 5 minut zajmie wam przygotowanie blachy z ryżem i pieczarkami. Potem wstawiamy blachę do piekarnika i po 40 minutach delektujemy się pysznym ryżem z pieczarkami.
Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:
SKŁADNIKI
- 650 g pieczarek
- 50 g masła
- 2-4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki oliwy lub oleju
- sól i pieprz
- 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1,25 szklanki wody
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 3 cebulki dymki ze szczypiorem, posiekane
- 1-2 łyżki masła
- blaszana forma o wymiarach 22x33 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Grzyby pokroić na ćwiartki. Przełożyć do miski, polać stopionym masłem, dodać wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, aby każdy kawałek pieczarki był obtoczony w tłuszczu i przyprawach.
- Do foremki dodać ryż, rozkładając go równomierną warstwą. Wlać bulion i wodę, przyprawić tymiankiem i czosnkiem w proszku.
- Na wierzchu rozłożyć grzyby. Skropić oliwą z oliwek.
- Piec przez 35-40 minut lub do momentu, aż grzyb się zrumienią. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, aby ryż odpoczął.
- Przed podaniem ryż wymieszać ze świeżym masłem i posiekaną cebulką dymką.