Pieczony ryż z pieczarkami: łatwy przepis na pożywne danie

2021-02-24
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Pieczony ryż z pieczarkami w 5 minut: łatwy przepis na pożywne danie
Autor: Shutterstock Smakowity ryż i grzyby
łatwy
15 min
4

Pieczony ryż z pieczarkami w 5 minut? Tak, 5 minut zajmie wam przygotowanie blachy z ryżem i pieczarkami. Potem wstawiamy blachę do piekarnika i po 40 minutach delektujemy się pysznym ryżem z pieczarkami. 

Składniki

650 g pieczarek

50 g masła

2-4 ząbki czosnku

1,5 łyżki oliwy lub oleju

sól i pieprz

1,5 szklanki ryżu długoziarnistego

1,5 szklanki bulionu warzywnego

1,25 szklanki wody

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka czosnku w proszku

3 cebulki dymki ze szczypiorem, posiekane

1-2 łyżki masła

blaszana forma o wymiarach 22x33 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Grzyby pokroić na ćwiartki. Przełożyć do miski, polać stopionym masłem, dodać wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, aby każdy kawałek pieczarki był obtoczony w tłuszczu i przyprawach.

Do foremki dodać ryż, rozkładając go równomierną warstwą. Wlać bulion i wodę, przyprawić tymiankiem i czosnkiem w proszku.

Na wierzchu rozłożyć grzyby. Skropić oliwą z oliwek.

Piec przez 35-40 minut lub do momentu, aż grzyb się zrumienią. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, aby ryż odpoczął.

Przed podaniem ryż wymieszać ze świeżym masłem i posiekaną cebulką dymką.

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach: