Risotto po bolońsku: przepis na pomidorowy ryż z mielonym mięsem
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Risotto po bolońsku to łatwy przepis na pomidorowy ryż z mielonym mięsem. Głęboki aromat pomidorowego sosu wzbogaconego o smak grzybów i ryż to świetne skojarzenie. Danie jest sycące dzięki wołowinie, która stosunkowo długo gotowana oddaje intensywny smak mięsa.
Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:
Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż:
SKŁADNIKI
- 300 g mielonej wołowiny
- 200 g brązowych pieczarek
- 15 g suszonych borowików
- 750 ml gorącego bulionu wołowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 200 g ryżu arborio
- 200 ml przecieru pomidorowego typu passata
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli selerowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 kulki mozzarelli, pokrojone w kostkę
- 30 g parmezanu, drobno startego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone grzyby zalej 150 ml gorącego bulionu wołowego i podgrzewaj na małym ogniu.
- W tym czasie w szerokim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mięso i często mieszając smaż do zrumienienia.
- Dodaj pokrojone brązowe pieczarki i smaż, aż od odparują i lekko się przyrumienią.
- Dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Suszone grzyby odcedź i drobno pokrój. Dodaj do zawartości rondla.
- Dodaj ryż i smaż krótko, aż ziarenka zaczną się robić lekko przezroczyste.
- Wlej bulion z gotowania grzybów. Gotuj powoli, aż ryż wchłonie rosół.
- Wlej kolejną porcję bulionu i gotuj ją do wchłonięcia. Powtarzaj do wyczerpania.
- Dodaj passatę pomidorową i przecier. Przypraw solą selerową i oregano.
- Na koniec dodaj mozzarellę i wymieszaj.
- Podawaj risotto bolońskie posypane parmezanem.