Risotto po bolońsku: przepis na pomidorowy ryż z mielonym mięsem

2021-02-24
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Risotto po bolońsku: przepis na pomidorowy ryż z mielonym mięsem
Autor: Shutterstock Ryż, mielona wołowina, pomidory i parmezan - przepis na sukces kulinarny
łatwy
45 min
4

Risotto po bolońsku to łatwy przepis na pomidorowy ryż z mielonym mięsem. Głęboki aromat pomidorowego sosu wzbogaconego o smak grzybów i ryż to świetne skojarzenie. Danie jest sycące dzięki wołowinie, która stosunkowo długo gotowana oddaje intensywny smak mięsa. 

Składniki

300 g mielonej wołowiny

200 g brązowych pieczarek

15 g suszonych borowików

750 ml gorącego bulionu wołowego

2 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju

1 cebula, drobno posiekana

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

200 g ryżu arborio

200 ml przecieru pomidorowego typu passata

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka soli selerowej

1 łyżeczka suszonego oregano

2 kulki mozzarelli, pokrojone w kostkę

30 g parmezanu, drobno startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Suszone grzyby zalej 150 ml gorącego bulionu wołowego i podgrzewaj na małym ogniu.

W tym czasie w szerokim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mięso i często mieszając smaż do zrumienienia. 

Dodaj pokrojone brązowe pieczarki i smaż, aż od odparują i lekko się przyrumienią.

Dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.

Suszone grzyby odcedź i drobno pokrój. Dodaj do zawartości rondla. 

Dodaj ryż i smaż krótko, aż ziarenka zaczną się robić lekko przezroczyste.

Wlej bulion z gotowania grzybów. Gotuj powoli, aż ryż wchłonie rosół.

Wlej kolejną porcję bulionu i gotuj ją do wchłonięcia. Powtarzaj do wyczerpania.

Dodaj passatę pomidorową i przecier. Przypraw solą selerową i oregano. 

Na koniec dodaj mozzarellę i wymieszaj.

Podawaj risotto bolońskie posypane parmezanem. 

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

 

Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż: