Risotto po bolońsku: przepis na pomidorowy ryż z mielonym mięsem

Risotto po bolońsku: przepis na pomidorowy ryż z mielonym mięsem
Autor: Shutterstock Ryż, mielona wołowina, pomidory i parmezan - przepis na sukces kulinarny
łatwy
45 min
4

Risotto po bolońsku to łatwy przepis na pomidorowy ryż z mielonym mięsem. Głęboki aromat pomidorowego sosu wzbogaconego o smak grzybów i ryż to świetne skojarzenie. Danie jest sycące dzięki wołowinie, która stosunkowo długo gotowana oddaje intensywny smak mięsa. 

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

 

Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż:

SKŁADNIKI

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 200 g brązowych pieczarek
  • 15 g suszonych borowików
  • 750 ml gorącego bulionu wołowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 200 g ryżu arborio
  • 200 ml przecieru pomidorowego typu passata
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli selerowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 kulki mozzarelli, pokrojone w kostkę
  • 30 g parmezanu, drobno startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone grzyby zalej 150 ml gorącego bulionu wołowego i podgrzewaj na małym ogniu.
  • W tym czasie w szerokim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mięso i często mieszając smaż do zrumienienia. 
  • Dodaj pokrojone brązowe pieczarki i smaż, aż od odparują i lekko się przyrumienią.
  • Dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  • Suszone grzyby odcedź i drobno pokrój. Dodaj do zawartości rondla. 
  • Dodaj ryż i smaż krótko, aż ziarenka zaczną się robić lekko przezroczyste.
  • Wlej bulion z gotowania grzybów. Gotuj powoli, aż ryż wchłonie rosół.
  • Wlej kolejną porcję bulionu i gotuj ją do wchłonięcia. Powtarzaj do wyczerpania.
  • Dodaj passatę pomidorową i przecier. Przypraw solą selerową i oregano. 
  • Na koniec dodaj mozzarellę i wymieszaj.
  • Podawaj risotto bolońskie posypane parmezanem. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej