Ugotuj tak zwykły ryż, a już zawsze będziesz wracać do tego sposobu

2022-08-12 9:32

Ponieważ wszyscy w domu bardzo lubimy dania z ryżem, gotuję go często. Zawsze robiłam to w ten sam sposób: płukałam ryż, zalewałam wodą w stosunku 2:1, soliłam i gotowałam, aż ziarna wchłoną wodę. Do czasu...

Herbaciany ryż
Autor: Shutterstock Chcesz nadać porcji ryżu wyjątkowego aromatu? Ugotuj go w herbacie!

Nadal wykorzystuję ten sposób, bo lubię smak "czystego" ryżu, ale równie chętnie korzystam ze sposobu, który podpatrzyłam na Tik Toku. @Sophia_Roe, która publikuje na swoim profilu bardzo przyjemne dla oka filmy kulinarne pokazała w jednym z nich patent, który jest tak prosty, że aż genialny. Do tego niewymagający żadnego dodatkowego nakładu pracy czy czasu. Co zrobiła Sophia? Ugotowała ryż w herbacie, co nie uszło uwadze spostrzegawczych obserwatorów.

Herbaciany ryż

„Jeden z najłatwiejszych sposobów na dodanie smaku ziarnom czy fasoli to ugotowanie ich w herbacie zamiast w wodzie czy bulionie" – powiedziała w filmie. Jako przykład podała przyrządzenie ryżu jaśminowego w herbacie imbirowej. Ten pomysł mnie zachwycił, wypróbowałam tę propozycję Tiktokerki niemal od razu i wyszło świetnie. Potem eksperymentowałam z herbatą czarną i zieloną, rooibosem, a także w rumiankiem i szałwią. Za każdym razem efekt był przynajmniej zadowalający, zazwyczaj jednak świetny. Nigdy nie wyszedł mi z tego ryż, którego nie chcieliśmy zjeść.

Jak zrobić aromatyzowany herbata ryż?

Herbaciany ryż przygotowuję niemal tak samo, jak zwykły. Tyle, że nie wsypuję ryżu do zimnej wody, a czekam aż zacznie wrzeć, potem wrzucam 1-2 torebki herbaty i po chwili, gdy się zaparzy, dodaję ryż. Całość gotuję, aż ziarna wchłoną cały aromatyczny płyn. Potem można odcedzić lub wyjąć herbaciane torebki, a naczynie z ryżem zawinąć w koc lub ręcznik i poczekać chwilę, aż dojdzie.

Zazwyczaj publikowane na Tik Toku triki są zabawne, ale zbyt pracochłonne, aby stosować je na co dzień. Ten jest inny, ponieważ wymaga minimalnej dodatkowej pracy. Dzięki Shopphia Roe!

Ryż - właściwości i sposoby gotowania