TOP 15 potraw z ryżem! Zobacz, jak wykorzystać zapasy ryżu

TOP 15 potraw z ryżem! Zobacz, jak wykorzystać zapasy ryżu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ryż ma długi termin ważności, nie musisz się spieszyć

Masz zapas ryżu i zastanawiasz się, jak go sprytnie wykorzystać? Istnieje mnóstwo fantastycznych przepisów, które warto wypróbować. Ryż można jeść na 1001 sposobów. Polecamy TOP 15 dań z ryżem, w których się zakochasz od pierwszego kęsa. 

Termin przydatności ryżu

Warto wiedzieć, że suchy ryż w plastikowych torbach ma dłuższy termin przydatności od ryżu w papierowej torbie. Prawidłowo przechowywany ryż, czyli w szczelnym i suchym opakowaniu jest zdatny do spożycia do 5 lat po oznaczonym na opakowaniu  terminie przydatności. Z każdym rokiem staje się coraz twardszy i wymaga nieco dłuższego gotowania, ale nie ma to wpływu na jego smak i wartości odżywcze. Zbadano, że nawet 30-letnie zapasy ryżu nic nie straciły na swej wartości.

Pamiętajcie by ryż, a szczególnie ryż w dziurkowanych woreczkach foliowych pakowany do tekturowych pudełek, przechowywać w miejscu suchym i niedostępnym dla owadów. 

Jeśli w torebce z ryżem zobaczycie pajęczynę, chitynowe pancerzyki owadów, czy żywe larwy - absolutnie takiego ryżu jeść nie wolno. Zawiera on owadzie odchody oraz pleśnie, które mogą być trujące. 

Jak ugotować ryż?

Najprościej gotuje się ryż pakowany w torebkach. Należy zagotować tyle wody w garnku, aby cały woreczek był zanurzony. Do lekko osolonej i wrzącej wody wrzucamy torebkę, gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 min (informacja o czasie gotowania jest podana na opakowaniu). Torebkę z ugotowanym ryżem wyjmujemy, odcedzamy z wody, rozcinamy i wysypujemy ryż na talerz. Podajemy go z potrawkami i gulaszami. 

Trudniej ugotować jest ryż sypki. Przed gotowaniem trzeba ryż wypłukać. Robimy to do czasu, aż woda stanie się czysta, i dopiero wtedy gotujemy. Najpopularniejsza metoda gotowania ryżu polega na absorpcji wody przez ryż podczas gotowania. Taki ryż doskonale nadaje się do smażenia w woku. 

Dla 4 osobowej rodziny wsyp  1 szklankę ryżu, zalej 2 szklankami zimnej wody. Posól, zamieszaj i zagotuj. Następnie przykryj garnek pokrywką w taki sposób, aby para mogła swobodnie wychodzić, zmniejsz ogień i gotuj. Gdy ryż wchłonie już całą wodę, a na jego powierzchni zaczną tworzyć się tzw. kratery, całkowicie przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 12-15 minut.

Można i inaczej. Ryż wcześniej należy podsmażyć na oleju lub klarowanym maśle przez ok. 2-3 minuty, aż stanie się przejrzysty. Następnie w proporcji na 1 szklankę ryżu wlewamy 2 szklanki bulionu i gotujemy dalej metodą absorpcji. Taki sposób przyrządzania ryżu jest dobry do potraw typu pilaw.

Ryż można też ugotować tak jak makaron, w dużej ilości wody. Wypłukany i odsączony ryż należy wrzucić do dużej ilości wrzącej i osolonej wody, zamieszać, a gdy będzie miękki, odcedzić i przelać zimną wodą.

 

Risotto

Ryż pochodzi z Azji i chociaż to Chińczycy wymyślili, jak go uprawiać, to Włosi nauczyli nas jak go jeść.  Przygotowując risotto nie należy się śpieszyć. Risotto potrzebuje czasu i czułości. 

Podstawowa zasada w przyrządzaniu risotta: ryż nie może być rozgotowany. Jaki ryż wybrać do risotta? Najlepszy będzie ryż arborio lub carnaroli. Jeśli go nie macie, to nie będzie dramatu, gdy użyjecie ryżu paraboiled. Nie kupujcie ryżu w torebkach, za bardzo się skleja i nigdy nie otrzymacie dobrego risotta. 

Rozkosznie kremowe i pożywne risotto to samodzielne danie. Nic nie stoi na przeszkodzie by podać do niego pieczoną pierś kurczak, czy kotlet karkowy. Wszystko zależy, które risotto wybierzecie. 

Jak ugotować risotto - instrukcja krok po kroku

Risotto ze szpinakiem - łatwo i pysznie

Risotto ze szparagami - elegancko jak w restauracji

Risotto z grzybami leśnymi lub brązowymi pieczarkami

Risotto dyniowe - bogactwo karotenu

Risotto z kurczakiem i dynią - pyszne i sycące

Risotto po bolońsku - pomidorowy ryż z mielonym mięsem

 

Ryż z piekarnika 

Znając proporcje ryżu i płynu, jaki musi wchłonąć, aby być ugotowany, można przygotować wiele pysznych dań w piekarniku. Dzięki tej metodzie nie musimy stać przy kuchni. Wystarczy zamieszać, napełnić brytfannę i wstawić do piekarnika. 

Podczas pieczenia stosunek użytego suchego ryżu do płynu, jakim go zalejemy wynosi 1:2. Oznacza to, że na 1 szklankę ryżu powinniśmy zużyć 2 szklanki wody, rosołu lub innego roztworu. 

Ryż z pieczarkami - przygotowanie to tylko 5 minut!

Nóżki kurczaka zapiekane z ryżem i warzywami

Paprykowa karkówka z ryżem z piekarnika

 

Zapiekanki ryżowe

Ugotowany ryż to doskonała baza do pysznych domowych zapiekanek. Gotowany ryż można połączyć praktycznie ze wszystkim. 

Zapiekanka z mięsa mielonego i ryżu z kapustą i pomidorami

Zapiekany ryż z mięsem mielonym, cukinią, pomidorami i serem

Zapiekanka gyros z ryżem: pożywny obiad dla rodziny

Łosoś zapiekany z ryżem po francusku

Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem z puszki

 

Ryż na słodko

Neutralny smak ryżu pozwala go łączyć ze wszystkimi smakami również słodkimi. Tych kilka sprawdzonych przepisów jednym przyniosą radość smakowania, innym przypomną dzieciństwo. Częstujcie się!

Ryż z jabłkiem: przepis na ryż zapiekany z owocami

Budyń ryżowy - przepis na pyszny deser z ryżu

Migdałowy deser ryżowy z sosem wiśniowym

Ciasto ryżowe z likierem kokosowym

Cynamonowo-waniliowe racuszki z gotowanego ryżu

 

Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5