Risotto ze szparagami – łatwy i sprawdzony przepis
2022-05-11

łatwy
20 min
4
Sztuka przyrządzania risotto obrosła legendą, a tak naprawdę jest bardzo prosta. Cała tajemnica tkwi w mieszaniu ryżu, który powoli uwalnia skrobię, nasiąka smakami sosu i staje się lepki. W sezonie na szparagi minimum raz trzeba zrobić risotto ze szparagami.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg szparagów (białych lub zielonych)
- 2 szklanki ryżu arborio
- 1 litr wywaru warzywnego
- 1 lampka białego wytrawnego wina
- 1 mała cebula
- 1/4 kostki masła
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi umyć, szczególną uwagę zwrócić na główki. Odłamać zdrewniałe końce łodyg, obrać (zielonych szparagów nie trzeba obierać i pokroić na kawałki długości 2 - 3 cm.
- Na patelni roztopić masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać ryż i ciągle mieszając z zeszklić go aż stanie się przezroczysty.
- Dodać szparagi i w dalszym ciągu mieszając podlać
- Dodać ryż i mieszając, podsmażać, aż stanie się przezroczysty. Stopniowo wlewać gorący wywar warzywny. Mieszać aż się wchłonie i dolewać następną porcję płynu. Całość gotować ok. 15 minut.
- Zalać ryż białym winem i poczekać, aż się całkowicie wchłonie.
- Odstawić z ognia, odczekać 1-2 min, dodać starty parmezan i resztę masła, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Risotto ze szparagami podawać gorące. Danie można udekorować świeżą miętą lub oregano.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania