Risotto z grzybami leśnymi: przepis Pascala Brodnickiego

2021-03-29
materiały prasowe Rama Smaż jak szef kuchni
Jesienne risotto z grzybami leśnymi: przepis Pascala Brodnickiego
Autor: materiały prasowe Rama Smaż jak szef kuchni Włosi cenią risotto z borowikami - my proponujemy wykorzystać mieszankę różnych grzybów leśnych
łatwy
30 min
4

Risotto z grzybami i - obowiązkowo - z włoskim parmezanem to znakomity pomysł na sycący, rozgrzewający obiad. Sprawdź przepis na risotto według Pascala Brodnickiego.

SKŁADNIKI

  • 300 g ryżu do risotto
  • 1 posiekana cebula
  • 50 g startego parmezanu
  • 100 ml białego wino
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 200 g mieszanki grzybów leśnych, pokrojonych w kostkę
  • 80 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku podgrzej 50 ml Ramy Smaż jak szef kuchni (poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki - to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia). Podsmaż cebulę, dodaj ryż, a następnie smaż przez 3 min, ciągle mieszając. Dolej białego wina i czekaj, aż wyparuje.
  • Następnie stopniowo dodawaj chochlą bulion do ryżu. Dolewaj chochlę po chochli, czekając, aż każda porcja wyparuje.
  • W międzyczasie na patelni podgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni, następnie smaż czosnek i grzyby w wysokiej temperaturze przez ok. 6 min. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw całość solą i pieprzem.
  • Jeśli ryż będzie już ugotowany (po ok. 20 min), dodaj do niego grzyby i parmezan. Na koniec dopraw danie do smaku i podawaj!
materiały prasowe Rama Smaż jak szef kuchni