Risotto z grzybami leśnymi: przepis Pascala Brodnickiego
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Risotto z grzybami i - obowiązkowo - z włoskim parmezanem to znakomity pomysł na sycący, rozgrzewający obiad. Sprawdź przepis na risotto według Pascala Brodnickiego.
SKŁADNIKI
- 300 g ryżu do risotto
- 1 posiekana cebula
- 50 g startego parmezanu
- 100 ml białego wino
- 1 l bulionu warzywnego
- 200 g mieszanki grzybów leśnych, pokrojonych w kostkę
- 80 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku podgrzej 50 ml Ramy Smaż jak szef kuchni (poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki - to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia). Podsmaż cebulę, dodaj ryż, a następnie smaż przez 3 min, ciągle mieszając. Dolej białego wina i czekaj, aż wyparuje.
- Następnie stopniowo dodawaj chochlą bulion do ryżu. Dolewaj chochlę po chochli, czekając, aż każda porcja wyparuje.
- W międzyczasie na patelni podgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni, następnie smaż czosnek i grzyby w wysokiej temperaturze przez ok. 6 min. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw całość solą i pieprzem.
- Jeśli ryż będzie już ugotowany (po ok. 20 min), dodaj do niego grzyby i parmezan. Na koniec dopraw danie do smaku i podawaj!