Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem i warzywami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem i cukinią to zdrowy posiłek na każdą okazję. Zapieczony ryż z tuńczykiem i soczystą cukinią syci na długo. Prawdziwie komfortowe danie dla każdego. Proste w przygotowaniu i zaskakująco pyszne.
SKŁADNIKI
- 200 g ryżu
- 3 cukinie lub 2 kabaczki
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (razem około 250 g ryby)
- 150 g żółtego sera startego
- sól, pieprz i ostra papryka do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Cukinie pokroić w plasterki. Tuńczyka osączyć z zalewy.
- Do miski wrzucić ryż, tuńczyka i połowę startego sera. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszać.
- Połowę mieszaniny ryżu i dodatków przełożyć do naczynia wysmarowanego masłem. Wyrównać i ułożyć połowę plastrów cukinii. Ponownie wyłożyć mieszaninę ryżu, wyrównać i przykryć pozostałymi plastrami cukinii. Wierzch posypać tartym serem.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
- Podawać z sosem pomidorowym.