Risotto verde - dobry przepis na ryż ze szpinakiem
2021-03-29

średni
45 min
4
Risotto verde to specjalność kuchni włoskiej - co w tłumaczeniu oznacza zielone risotto, które swój piękny kolor zawdzięcza dodatkowi szpinaku. Wykwintne dzięki dodatkowi białego wina, sycące i zdrowe. Do tego łatwe w przygotowaniu i to na jednej patelni! Podajemy przepis na ryż ze szpinakiem.
Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:
Zobacz także instrukcję krok po kroku, jak ugotować ryż:
SKŁADNIKI
- 1,5 - 1,75 litra bulionu warzywnego,
- 225 g białego ryżu,
- 225 g listków młodego szpinaku,
- 2 pory,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 300 ml białego wytrawnego wina,
- 4 łyżki wymieszanych świeżych ziół (np. bazyli, tymianku, mięty itp.),
- 3 łyżki naturalnego jogurtu,
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku,
- ewentualnie tarty parmezan i orzeszki piniowe do posypania.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzej bulion warzywny. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż pokrojone w paski pory i zmiażdżony czosnek. Dodaj ryż (umyty, osuszony). Cały czas mieszając, smaż przez 2-3 minuty. Zalej ryż połową wina i niewielką ilością bulionu warzywnego. Gdy ryż wchłonie płyn, dodaj resztę wina i kolejną porcję bulionu. Zmniejsz ogień lub moc płyty grzewczej. Ugotuj ryż do miękkości, stopniowo dolewając bulion i nie zapominając o mieszaniu risotto (w przeciwnym razie może się przypalić). Dodaj do ryżu posiekane zioła oraz listki szpinaku. Dopraw risotto do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Duś przez 2-3 minuty. Na koniec dolej do risotto naturalny jogurt. Dobrze wymieszaj całość. Podawaj na ciepło, posypane odrobiną parmezanu.