Risotto verde - dobry przepis na ryż ze szpinakiem
Dieta wegetariańska
Risotto verde to specjalność kuchni włoskiej. W tłumaczeniu z języka włoskiego nazwa oznacza zielone risotto, które swój piękny kolor zawdzięcza szpinakowi. Dzięki dodatkowi białego wina jest to wykwintne, sycące i zdrowe danie. Do tego jest łatwe w przygotowaniu i to na jednej patelni. Podajemy przepis na ryż ze szpinakiem.
Jak zrobić pyszne risotto?
Przyrządzenie tego risotto jest proste. Potrawa jest odpowiedzią na pytanie, czy szpinak pasuje do ryżu. Pierwszym krokiem jest podsmażenie cebuli i czosnku. Następnie wsypuje się ryż arborio, który najlepiej sprawdza się w tego rodzaju daniach. To włoska odmiana ryżu uprawiana w mieście Arborio. Po ugotowaniu ziarenka są kremowe i jędrne. Ryż z warzywami miesza się na patelni tak długo, aż wszystkie ziarenka będą pokryte oliwą z oliwek. Kolejnym krokiem jest dodanie suszonych pomidorów i wlanie białego wytrawnego wina. Kiedy alkohol się zredukuje, stopniowo wlewa się wywar warzywny i gotuje, aż ryż całkowicie go wchłonie. Pod koniec dodaje się liście szpinaku i masło. Potrawę doprawia się suszonym tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaje się także trochę startego parmezanu. Po chwili pyszne risotto ze szpinakiem jest gotowe.
Przepis na risotto ze szpinakiem
- To łatwy przepis na obłędnie pyszne i aromatyczne danie kuchni włoskiej.
- Przyrządzenie risotto nie jest skomplikowane i robi się je w miarę szybko. Czas przygotowania wynosi około 30 minut.
- Składniki są w sklepach przez cały rok. Arborio jest do kupienia w większych sklepach spożywczych w działach z kaszami i ryżami.
- W tym przepisie używa się świeżego szpinaku, ale danie będzie równie dobre z mrożonym. Najlepiej sprawdzi się mrożony szpinak brykietowy. Opakowanie należy wcześniej wyjąć z zamrażarki i odstawić do rozmrożenia.
- Zamiast oliwy z oliwek można wykorzystać olej z suszonych pomidorów.
- Gotowe risotto podaje się posypane startym parmezanem. Miseczki można udekorować listkami świeżej bazylii.
Co zrobić, żeby risotto nie było suche?
Sekretem dobrego risotto jest stopniowe wlewanie bulionu warzywnego podczas gotowania. To właśnie dzięki tej metodzie potrawa będzie miała kremową konsystencję. Jeżeli danie będzie zbyt suche, do ryżu należy dodać trochę masła lub oliwy z oliwek. Można też wlać odrobinę bulionu warzywnego.
SKŁADNIKI
- 500 ml gorącego bulionu warzywnego
- 150 g ryżu arborio
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 g świeżego szpinaku
- 50 g suszonych pomidorów w oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Szpinak opłukać i osuszyć. Suszone pomidory pokroić w kostkę.
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę. Cały czas mieszać.
- Wsypać ryż i smażyć, cały czas mieszając, aż każde ziarenko pokryje się oliwą. Dodać suszone pomidory, wlać wino i gotować na dużym ogniu, aby się zredukowało.
- Wlać 1/4 bulionu, wymieszać i gotować, aż ryż go wchłonie, cały czas mieszając. Wlać kolejną porcję bulionu i gotować, aż się wchłonie. Wlać pozostały bulion, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Gotować, aż bulion się wchłonie, a ryż będzie al dente.
- Pod koniec gotowania dodać szpinak i masło. Gotować na średnim ogniu, aż szpinak zwiędnie i nabierze intensywnie zielonego koloru. Dodać połowę startego parmezanu i wymieszać.
- Podawać posypane startym parmezanem.