Deser ryżowy z migdałami

2021-03-29
Deser ryżowy z migdałami
Autor: Shutterstock Migdałowy deser ryżowy z sosem wiśniowym to kwintesencja domowych słodyczy
łatwy
30 min
4

Migdałowy deser ryżowy z sosem wiśniowym to duński przepis na Risalamande, czyli deser ryżowy z migdałami. Duńczycy jedzą to danie tylko raz w roku, w Wigilię Bożego Narodzenia. Jeśli wam zasmakuje, możecie je robić przy różnych okazjach.

SKŁADNIKI

  • 200 g ryżu krótkoziarnistego
  • 1 l tłustego mleka
  • laska wanilii
  • 2 łyżeczki cukru, najlepiej trzcinowego
  • 10 g siekanych migdałów i jeden cały
  • 250 ml słodkiej śmietany do ubicia
  • sos: konfitura wiśniowa lub kompot wiśniowy zagęszczony odrobiną mąki ziemniaczanej (jak kisiel)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sos trzeba podgrzać, ale nie gotować.
  • Ryż wypłukać i zagotować z mlekiem oraz posiekaną wanilią. Gdy ryż zacznie wrzeć, zmniejszyć temperaturę do minimum i gotować pod przykryciem ok. 50 min., od czasu do czasu mieszając. Dodać cukier i migdały. Odstawić do ostygnięcia.
  • W tym czasie ubić śmietanę, dodać do przestudzonego ryżu, starannie wymieszać. Do masy wrzucić cały migdał. Ten, kto go znajdzie, może się spodziewać nagrody od pani domu!
  • Deser nałożyć do pucharków i polać ciepłym sosem wiśniowym. Pycha!