Deser ryżowy z migdałami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Migdałowy deser ryżowy z sosem wiśniowym to duński przepis na Risalamande, czyli deser ryżowy z migdałami. Duńczycy jedzą to danie tylko raz w roku, w Wigilię Bożego Narodzenia. Jeśli wam zasmakuje, możecie je robić przy różnych okazjach.
SKŁADNIKI
- 200 g ryżu krótkoziarnistego
- 1 l tłustego mleka
- laska wanilii
- 2 łyżeczki cukru, najlepiej trzcinowego
- 10 g siekanych migdałów i jeden cały
- 250 ml słodkiej śmietany do ubicia
- sos: konfitura wiśniowa lub kompot wiśniowy zagęszczony odrobiną mąki ziemniaczanej (jak kisiel)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sos trzeba podgrzać, ale nie gotować.
- Ryż wypłukać i zagotować z mlekiem oraz posiekaną wanilią. Gdy ryż zacznie wrzeć, zmniejszyć temperaturę do minimum i gotować pod przykryciem ok. 50 min., od czasu do czasu mieszając. Dodać cukier i migdały. Odstawić do ostygnięcia.
- W tym czasie ubić śmietanę, dodać do przestudzonego ryżu, starannie wymieszać. Do masy wrzucić cały migdał. Ten, kto go znajdzie, może się spodziewać nagrody od pani domu!
- Deser nałożyć do pucharków i polać ciepłym sosem wiśniowym. Pycha!