Łosoś zapiekany z ryżem po francusku
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Łosoś jest pyszny i zdrowy. Idealnie smakuje pieczony, duszony, wędzony a nawet surowy. Czemu więc nie wypróbować przepisy na łososia zapiekanego z ryżem?
SKŁADNIKI
- 600 g filetu z łososia bez skóry
- 400 g ryżu basmati lub mieszanki długoziarnistego i dzikiego
- 1 l wody
- 1 liść laurowy
- pęczek natki pietruszki
- 150 g sera cheddar
- 4 jajka ugotowane na twardo
- sól i pieprz
- na sos: 40 g masła, 40 g mąki, 1 l mleka, 2 łyżeczki musztardy francuskiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondla wlać wodę, dodać liść laurowy, pół łyżeczki soli oraz łodyżki natki pietruszki (liście zachować). Doprowadzić do wrzenia.
- Na wrzącą wodę włożyć łososia, gotować około 12 minut. Rybę i łodyżki pietruszki wyjąć. Rybę zachować.
- Do gotującej się wody, w której ugotowano łososia, dodać ryż, przykryć i gotować przez 10 minut, następnie zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem jeszcze 10 minut.
- W innym rondlu roztopić masło, dodać mąkę, przygotować zasmażkę, którą rozprowadzić zimnym mlekiem. Doprowadzić do wrzenia, doprawić musztardą i pieprzem.
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rybę podzielić na kawałki, jajko posiekać grubo.
- Do sosu dodać połowę sera, wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki i ryż, ponownie wymieszać, na koniec dodać rybę i jajko, lekko zamieszać.
- Mieszaninę ryżu, ryby i sera przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Posypać pozostałym serem.
- Zapiekać w temperaturze 200°C, aż wierzch się zrumieni.