Budyń ryżowy - przepis na pyszny deser z ryżu

2021-03-29
Budyń ryżowy
Autor: Shutterstock Budyń ryżowy to tani i pyszny deser.
łatwy
15 min
4

Budyń z ryżu jest słodki, aksamitny i delikatny. W naszym przepisie urozmaicony rodzynkami, ale można je pominąć lub zastąpić innym dodatkiem: plasterkami banana, cząstkami mandarynek, orzechami lub skórką pomarańczową. W każdej wersji smakuje wyśmienicie.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 szklanka rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier i cukier waniliowy rozpuścić w mleku, dodać śmietanę i zagotować.
  • Do wrzącego mleka wsypać ryż, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min.
  • Dodać rodzynki, wymieszać, posypać cynamonem i schłodzić.