Budyń ryżowy - przepis na pyszny deser z ryżu
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Budyń z ryżu jest słodki, aksamitny i delikatny. W naszym przepisie urozmaicony rodzynkami, ale można je pominąć lub zastąpić innym dodatkiem: plasterkami banana, cząstkami mandarynek, orzechami lub skórką pomarańczową. W każdej wersji smakuje wyśmienicie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki ryżu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 szklanki gęstej śmietany
- 1 szklanka rodzynek
- 2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier i cukier waniliowy rozpuścić w mleku, dodać śmietanę i zagotować.
- Do wrzącego mleka wsypać ryż, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min.
- Dodać rodzynki, wymieszać, posypać cynamonem i schłodzić.