Pyszna zapiekanka z mięsa mielonego i ryżu z kapustą i pomidorami

2021-03-29
Pyszna zapiekanka z mięsa mielonego i ryżu z kapustą i pomidorami
Autor: Shutterstock Mielone mięso, kapusta, ryż i pomidory - idealny kwartet smaków
łatwy
25 min
4

Każdy, kto lubi sycącą kuchnię, powinien ponownie przestudiować dania tradycyjnej kuchni polskiej. Zapiekanka z mięsa mielonego i ryżu z kapustą i pomidorami nawiązuje do tradycyjnych gołąbków, choć jest dużo łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu. Zamiast zawijać gołąbki, wszystko zostaje wymieszane i zapieczone. Po prostu łatwe i pyszne!

Lubisz gołąbki? Oto kilka sprawdzonych pomysłów:

Patelnia gołąbkowa - pyszne danie jednogarnkowe

Zupa gołąbkowa - przepis na wykorzystanie mięsa mielonego

Gołąbki wegetariańskie bez zawijania

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g białej kapusty
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chili
  • olej roślinny do smażenia
  • 3-5 łyżek jogurtu
  • 100 g żółtego sera startego: najlepiej mieszanki serów cheddar i mozzarella

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotuj w osolonym wrzątku, odsącz.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  • Kapustę umyj, oczyść z wierzchnich uszkodzonych liści, poszatkuj. Pomidorki umyj, wytnij twardy rdzeń i pokrój w kostkę.
  • Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj kapustę, a następnie mięso mielone i smaż, aż mięso lekko się przyrumieni.
  • Ryż wymieszaj z pomidorami i przyprawami. Dodaj zawartość patelni i wymieszaj ponownie.
  • Piekarnik rozgrzej do 180°C, grzanie góra i dół.
  • Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, wypełnij mieszanką ryżu, kapusty i mięsa. Zalej bulionem i zapiekaj przez 20 minut.
  • Wyjmij zapiekankę, polej jogurtem, posyp tartym serem i zapiekaj jeszcze 10-15 minut.
  • Podawaj prosto z pieca.