Zupa gołąbkowa: przepis na zupę z kapustą, mięsem i ryżem

2021-03-29
Zupa gołąbkowa: przepis na zupę z kapustą, mięsem i ryżem
Autor: Shutterstock Zupa gołąbkowa smakuje wszystkim wielbicielom kapuścianych wywarów. 
łatwy
30 min
4

Zupa gołąbkowa zawiera w sobie wszystko to, co najlepsze w gołąbkach: kapustę, mielone mięso wieprzowe, ryż i pomidory. Taki kapuśniak z pomidorami będzie smakował wszystkim domownikom. Zupa gołąbkowa to energetyczne danie jednogarnkowe doskonałe na chłodniejsze dni. 

SKŁADNIKI

  • 1/2 główki dużej kapusty włoskiej,
  • 1 cebula,
  • 500g mięsa mielonego,
  • 100g ryżu,
  • 1 marchewka,
  • 1 por,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 3l wody,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarenka pieprzu,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy mięso i je podsmażamy.
  • Kapustę kroimy w większą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Białą część pora kroimy w półplasterki. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach i zagotowujemy.
  • Wówczas dodajemy mięso i kapustę. Całość gotujemy około 20-25 minut.
  • Po 5-10 minutach dodajemy surowy ryż (w zależności od czasu gotowania podanego na opakowaniu).
  • Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość zagęszczamy mąką rozrobioną w 1-2 łyżkach wywaru z zupy.
  • Do zupy można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany.
  • Zupę podajemy ze świeżym pieczywem.