Mamy najlepsze przepisy na fasolkę szparagową . Oto 25 TOP pomysłów na szparagówkę
Fasolka szparagowa jest zdrowa, smaczna i niskokaloryczna, dlatego warto, aby w sezonie jej świeże strączki gościły na naszych stołach jak najczęściej. Podrzucamy 25 przepisów na dania i przetwory z z fasolki szparagowej.
Spis treści
- Fasolka jako przekąska lub dodatek do dań
- Galeria: Gotowanie fasolki szparagowej rok po kroku
- Zupy z fasolką szparagową
- Sałatki z fasolką szparagową
- Dania obiadowe z fasolką szparagową
- Fasolka szparagowa na zimę
Sezon fasolkowy już się zaczął. Choć strączki jeszcze są dość drogie, to pewnie wystarczy kilka dni, aby rynek na tyle nasycił się młoda szparagówką, by ceny spadły. Poza sezonem warto korzystać z mrożonek, bo są niemal tak samo pyszne i zdrowe. Ponadto fasolka szparagowa ma jeszcze jedną bardzo ważną cechę - jest smaczna sama, ugotowana w wodzie z solą, ale też bardzo uniwersalna - znakomicie łączy się także z innymi składnikami, tworząc naprawdę smakowite dania. Można ją przyrządzić na obiad, zrobić z niej pyszną zupę lub dodać do sałatki.
Fasolka jako przekąska lub dodatek do dań
W sezonie, czyli od maja do września, fasolkę najczęściej gotujemy w wodzie i podajemy ze zrumienioną na maśle tartą bułką. To bardzo smaczna wersja, której popularność pewnie nigdy nie osłabnie. My też uwielbiamy taką szparagówkę. Ale od czasu do czas warto trochę poeksperymentować i poszukać innych opcji na łatwą w przygotowaniu i pyszną fasolkę. Na przykład zamiast bułki tartej użyć orzechów lub sezamu, dodać aromatyczne przyprawy lub sosy. Oto kilka pomysłów:
Fasolka szparagowa zapiekana w marynacie musztardowej
Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi
Fasolka szparagowa duszona z pomidorami
Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej
Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym
Fasolka szparagowa w cieście: przepis na smażoną fasolkę w puszystej panierce
Frytki z fasolki w panierce z krakersów
Galeria: Gotowanie fasolki szparagowej rok po kroku
Zupy z fasolką szparagową
Niemal w każdej mieszance warzyw na zupę jarzynową jest fasolka. I bardzo dobrze, bo to świetne źródło białka, szczególnie ważne wtedy, gdy zupa nie zawiera białka zwierzęcego. My bardzo lubimy zupę krem z fasolki - jest prosta, pyszna i efektowna, można ją podać na co dzień, jak i przy szczególnych okazjach. Koniecznie wypróbujcie.
Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej
Zupa krem z fasolki szparagowej
Sałatki z fasolką szparagową
Ugotowane al dente strąki fasolki to świetny dodatek do sałatek lub nawet ich podstawowy składnik. Te przepisy sprawdziliśmy i bardzo polecamy:
Sałatka z młodej fasolki szparagowej z pomidorami i świeżym cząbrem
Zielona sałatka z cukinii i fasolki szparagowej
Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych
Sałatka z pomidorami, fasolką szparagową i awokado
Dania obiadowe z fasolką szparagową
Z fasolki można także przygotować pyszne dania obiadowe. Szparagówka jest na przykład znakomitą bazą do zapiekanek. Świetnie komponuje się także z makaronem. kaszą i ryżem. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, także podroby tworzą z nią ciekawe połączenia smakowe.
Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej
Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową
Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową w 30 minut
Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta
Smakowite roladki schabowe z fasolką i papryką
Zielona fasolka z dzikim ryżem, imbirem i malinami
Wątróbka duszona z papryką i fasolką
Fasolka szparagowa na zimę
Mimo, że w każdym sklepie można kupić przez cały rok fasolkę mrożoną, zachęcamy do zamknięcia w słoiki jej nadwyżek. Przygotowanie słoików z fasolką nie jest trudne, można ją również pasteryzować na różne sposoby. Zimą będzie jak znalazł.
Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym
Doskonała fasolka szparagowa w słoikach na zimę
Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej do słoików