Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową - sycące danie za parę złotych

Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową - sycące danie za parę złotych
Autor: Shutterstock Nie musisz jeść niesmacznie, gdy  w kieszeniach pusto. Wystarczą ziemniaki, mrożone warzywa i pyszna babka może stanowić sycący obiad.
łatwy
40 min
4

Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową to doskonałe danie na kryzysowe czasy -  niedrogie, pyszne i sycące. Nietrudne też do przygotowania - każdy sobie z nim poradzi.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąka ziemniaczanej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • 1 paczka mrożonej fasolki szparagowej
  • gęsty jogurt np. grecki
  • 2-3 łyżki szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte ziemniaki ugotować w łupinach, nie solić.
  • Wystudzone obrać i przepuścić przez maszynkę lub praskę.
  • Dodać jajka, śmietanę, obie mąki i przyprawy. Wyrobić rękami gładką masę.
  • Fasolkę przelać wodą, osączyć i oprószyć mąką (jak bakalie do keksu) dodać do ciasta i wymieszać.
  • Foremkę (keksówka lub mała tortownica) wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
  • Wyłożyć masę.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem.
  • Podawać z gęstym jogurtem posypanym szczypiorkiem.