Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową - sycące danie za parę złotych
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową to doskonałe danie na kryzysowe czasy - niedrogie, pyszne i sycące. Nietrudne też do przygotowania - każdy sobie z nim poradzi.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 4 jajka
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąka ziemniaczanej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- 1 paczka mrożonej fasolki szparagowej
- gęsty jogurt np. grecki
- 2-3 łyżki szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte ziemniaki ugotować w łupinach, nie solić.
- Wystudzone obrać i przepuścić przez maszynkę lub praskę.
- Dodać jajka, śmietanę, obie mąki i przyprawy. Wyrobić rękami gładką masę.
- Fasolkę przelać wodą, osączyć i oprószyć mąką (jak bakalie do keksu) dodać do ciasta i wymieszać.
- Foremkę (keksówka lub mała tortownica) wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
- Wyłożyć masę.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem.
- Podawać z gęstym jogurtem posypanym szczypiorkiem.