Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych

Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych to pyszny dodatek do grillowych dań. Jest sycąca i łatwa w przygotowaniu. Jędrna fasolka i ogórki oraz pyszny czosnkowy winegret zamieniają proste składniki w najlepszą sałatkę grillową. 

Polecamy też:

Sałatka z młodej fasolki szparagowej z pomidorami i świeżym cząbrem

Zielona sałatka z cukinii i fasolki szparagowej

Sałatka z pomidorami, fasolką szparagową i awokado

Orzechowa fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę szparagową ugotować al dente, tak aby była ugotowana, ale zachowała chrupkość. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki wielkości kęsa. 
  • Ogórka pokroić w słupki. Sałatę pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać fasolkę, ogórki małosolne i sałatę.
  • Do soku z cytryny dolać 2 łyżki wody, doprawić cukrem i solą, dobrze zmiksować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić na 5 minut.
  • Ponownie dobrze wymieszać, dolać oliwę i zmiksować na w miarę jednolitą emulsję. 
  • Tak przygotowanym winegretem polać sałatkę. Posypać płatkami migdałów uprażonymi na suchej patelni.