Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym: stary przepis

Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym: stary przepis
Autor: Shutterstock Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym to gotowe danie np. na lekką kolację.
łatwy
45 min
4

Fasolka pasteryzowana w przecierze pomidorowym to doskonały dodatek do mięs, sprawdzi się tez jako samodzielne danie. Można do niej dodać także czosnek i więcej przypraw - wtedy wystarczy tylko otworzyć słoik, podgrzać jego zawartość i na przykład posypać ją tartym serem - ciepła kolacja gotowa!

Zobacz także: 

Tyndalizacja, czyli wielokrotna pasteryzacja żywności: na czym polega?

Polecamy również:

Doskonała fasolka szparagowa w słoikach na zimę

Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej do słoików

Jak mrozić fasolkę szparagową?

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę umyć, obciąć końcówki, pokroić na kawałki, zblanszować w lekko osolonej wrzącej wodzie przez 3 minuty.
  • Gorącą fasolkę wsypać do wymytych i wyparzonych słoików.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, rozgotować pod przykryciem. Zblendować lub przetrzeć, doprawić solą i cukrem, ponownie zagotować.
  • Wrzącym przecierem zaleć fasolkę w słoikach. Zamknąć i pasteryzować ok. 45 minut.