Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta to pyszne bezmięsne danie obiadowe. Można go przygotować szybko, jeśli będziecie dobrze zorganizowani. Co to oznacza? Najpierw gotujemy wodę, a potem we wrzątku makaron i fasolkę, które gotują się najdłużej. Potem pójdzie już jak z płatka. A cudowny serowy sos odwdzięczy się wam za wszystkie trudy kremowym smakiem.
Polecamy też:
Fasolka szparagowa duszona z pomidorami
Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych
Sałatka z pomidorami, fasolką szparagową i awokado
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu wstążki
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 150 g zielonego groszku (opcjonalnie)
- 250 g serka ricotta
- oliwa
- sól i pieprz
- 2 łyżki tartego parmezanu lub pecorino
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makron ugotować w osolonym wrzątku. Gotować o 1 minutę mniej, niż wskazuje instrukcja na opakowaniu. Odcedzić.
- Fasolkę pociąć na mniejsze kawałki, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 15 minut.
- Cukinię i marchewkę pokroić w kostkę, cebulę posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na dużej patelni rozgrzać olej dodać marchewkę, cebulę i czosnek. Smażyć 4-6 minut.
- Dodać fasolkę i smażyć jeszcze 1-3 minuty. Na koniec dodać zielony groszek cukrowy i ricottę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Odcedzony makaron przełożyć na patelnię z warzywami, wymieszać i dusić jeszcze 2 minuty.
- Podawać od razu posypane tartym parmezanem.