Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta

Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta
Autor: Shutterstock Sycące danie obiadowe z makaronu, warzyw i sera ricotta
łatwy
40 min
4

Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta to pyszne bezmięsne danie obiadowe. Można go przygotować szybko, jeśli będziecie dobrze zorganizowani. Co to oznacza? Najpierw gotujemy wodę, a potem we wrzątku makaron i fasolkę, które gotują się najdłużej. Potem pójdzie już jak z płatka. A cudowny serowy sos odwdzięczy się wam za wszystkie trudy kremowym smakiem. 

Polecamy też:

Fasolka szparagowa duszona z pomidorami

Orzechowa fasolka szparagowa

Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych

Sałatka z pomidorami, fasolką szparagową i awokado

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makron ugotować w osolonym wrzątku. Gotować o 1 minutę mniej, niż wskazuje instrukcja na opakowaniu. Odcedzić.
  • Fasolkę pociąć na mniejsze kawałki, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 15 minut.
  • Cukinię i marchewkę pokroić w kostkę, cebulę posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej dodać marchewkę, cebulę i czosnek. Smażyć 4-6 minut.
  • Dodać fasolkę i smażyć jeszcze 1-3 minuty. Na koniec dodać zielony groszek cukrowy i ricottę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. 
  • Odcedzony makaron przełożyć na patelnię z warzywami, wymieszać i dusić jeszcze 2 minuty. 
  • Podawać od razu posypane tartym parmezanem.