Zielona fasolka z dzikim ryżem, imbirem i malinami - zgodnie z filozofią pięciu przemian

2021-04-01
Zielona fasolka z dzikim ryżem, imbirem i malinami - zgodnie z filozofią pięciu przemian
Autor: thinkstockphotos.com Zielona fasolka z dzikim ryżem, imbirem i malinami - zgodnie z filozofią pięciu przemian - przepis podróżniczki Beaty Pawlikowskiej
średni
25 min
4

Gotowanie wg filozofii pięciu przemian polega na tym, żeby dodawać składniki w określonej kolejności. Chodzi o to, żeby użyć produktów, które pobudzą wszystkie narządy wewnętrzne. Jest pięć żywiołów odpowiadających odpowiedniej grupie narządów: D - drzewo, wiosna - wątroba, woreczek żółciowy; O - ogień, lato - serce, jelito cienkie, układ krążenia; Z - ziemia, późne lato - śledziona, trzustka, żołądek; M - metal, jesień - płuca, jelito grube; W - woda, zima - nerki, pęcherz moczowy. 

Ten i podobne przepisy znajdziesz w książce: "Pyszna książka kulinarna" Beaty Pawlikowskiej, Edipresse Książki

Zupa krem z buraków i malin

Malinowa pierś kurczaka z sałatką z awokado

Łosoś z sosem malinowym

Sałatka z malinami i kozim serem

Sałatka z młodej fasolki szparagowej z pomidorami i świeżym cząbrem

Zielona sałatka z cukinii i fasolki szparagowej

Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • (O) W garnku zagotuj ok. jednej szklanki wody.
  • (Z) Marchewkę umyj, obierz, pokrój w plasterki i dodaj do garnka. Wymieszaj, gotuj minutę.
  • (M) Dodaj ryż oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kozieradkę, koper włoski i imbir obrany ze skórki i pokrojony w bardzo cienkie plasterki. Wymieszaj i gotuj przez co najmniej minutę.
  • (W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli. Wymieszaj i gotuj przez co najmniej minutę.
  • (D) Dodaj maliny i posiekaną nać pietruszki, wymieszaj i gotuj co najmniej minutę.
  • (O) Dodaj kurkumę i gorącą wodę. Powinno jej być ok. 1 cm powyżej warzyw, żeby było dużo miejsca dla rosnącego ryżu. Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę.
  • (Z) Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki, przekrój na pół i dodaj do garnka. Dodaj też nasiona słonecznika. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze 25 minut, aż ryż spęcznieje i wchłonie wodę.