Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Fasolka szparagowa króluje na naszych stołach niemal przez całe lato. I bardzo dobrze bo jest nie tylko pyszne, ale też zdrowa i niskokaloryczna. Najczęściej jada się ją ugotowaną w osolonej wodzie i okraszoną tartą bułką przyrumienioną na maśle. Dziś proponujemy nieco inny sposób jej przygotowania - usmażoną w woku i podana z orzeszkami ziemnymi smakuje nie gorzej niż ta tradycyjna wersja.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g fasolki szparagowej
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka miodu
- 100 g orzeszków ziemnych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, fasolkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
- W woku lub rondlu mocno rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek i smażyć 3 minuty.
- Dodać fasolkę i pozostałe składniki poza orzechami. Smażyć 3 minuty, cały czas mieszając.
- Orzeszki grubo posiekać i wymieszać z fasolką.