Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi

Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi
Autor: Shutterstock Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi na sposób orientalny.
łatwy
25 min
4

Fasolka szparagowa króluje na naszych stołach niemal przez całe lato. I bardzo dobrze bo jest nie tylko pyszne, ale też zdrowa i niskokaloryczna. Najczęściej jada się ją ugotowaną w osolonej wodzie i okraszoną tartą bułką przyrumienioną na maśle. Dziś proponujemy nieco inny sposób jej przygotowania - usmażoną w woku i podana z orzeszkami ziemnymi smakuje nie gorzej niż ta tradycyjna wersja.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g orzeszków ziemnych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, fasolkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
  • W woku lub rondlu mocno rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek i smażyć 3 minuty.
  • Dodać fasolkę i pozostałe składniki poza orzechami. Smażyć 3 minuty, cały czas mieszając.
  • Orzeszki grubo posiekać i wymieszać z fasolką.