Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej

Zapiekanka majonezowa z fasolką szparagową
Autor: Archiwum Zapiekanka majonezowa z fasolką szparagową i boczkiem.
łatwy
40 min
4

Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej to danie, które nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy przygotować składniki, wrzucić do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika, a pyszną zapiekankę wyjąć po 20 minutach. Gotowe.

SKŁADNIKI

  • 200 g fasolki szparagowej
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 50 g sera żółtego
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki masła
  • sól
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę umyć,  pokroić na 2-3 cm kawałki i zblanszować przez 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
  • Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, dodać do fasoli. Na patelni po boczku zeszklić posiekaną cebulę. Dodać do fasoli razem z przeciśniętym czosnkiem, śmietaną i majonezem. Posolić i wymieszać.
  • Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z bułką tartą i rozłożyć równomiernie na zapiekance. Dobrze schłodzone masło zetrzeć na wiórki i rozłożyć na wierzchu.
  • Piec 20 min  w temperaturze 180 st. C.