Awokado - przepisy. Co zrobić z awokado?

2019-03-25 16:41

Awokado to bardzo zdrowy owoc. Ma maślaną konsystencję i na tyle neutralny smak, że można je stosować zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Wyśmienicie smakuje podane na ostro w postaci pasty, jako dodatek do sałatek lub składnik słodkiego koktajlu. Poniżej znajdziecie pomysły na to jak wykorzystać je w kuchni. Podpowiadamy, co zrobić z awokado!

Awokado - przepisy
Autor: Shutterstock Awokado można wykorzystać do przygotowania wielu pysznych dań oraz deserów.

Spis treści

  1. Awokado to znakomita baza do past
  2. Przystawki i sałatki z awokado
  3. Kanapki i grzanki ze smaczliwką
  4. Zupy z awokado
  5. Awokado na ciepło
  6. Awokado w deserowej wersji

Awokado to znakomita baza do past

Dzięki miękkiej, maślanej konsystencji miąższ dojrzałego awokado znakomicie nadaje się do przygotowywania różnego rodzaju past, smarowideł i dipów. Nie potrzeba do tego nawet blendera, miękkie owoc wystarczy dokładnie rozgnieść widelcem. Po uzupełnieniu pasty odpowiednimi przyprawami i dodatkami powstanie pyszne guacamole, hummus lub pasta do smarowania pieczywa.

Pasta z awokado: przepis na domowe guacamole do kanapek

Hummus z awokado - przepis na idealny, zielony hummus

Dip z awokado i koziego sera

Tatar z łososia z musem z awokado i kiełkami

Przystawki i sałatki z awokado

Awokado to owoc stworzony wręcz do przygotowywania wspaniałych, prostych a jednocześnie wykwintnych przystawek. Delikatne sałatki, drobne przekąski i bukiety warzyw to świetna baza pod awokado.

Przepis na śledzia z cebulą i awokado

Sałatka z awokado i krewetkami

Lekka sałatka z wędzonym kurczakiem i awokado

Terrina rybna z awokado

Koperty z szynki z awokado

Kanapki i grzanki ze smaczliwką

Awokado można stosować jako roślinny zamiennik masła. Wystarczy rozsmarować miękki miąższ na kromce świeżego pieczywa. Jeśli jednak wolicie nieco bardziej wymagające opcje. Polecamy pyszne grzanki.

Bruschetta z awokado i parmezanem

Grzanki z awokado i kawiorem

Zupy z awokado

Zupa z awokado? Proszę bardzo. To znakomity produkt do przygotowania pysznych, kremowych zup - tych na ciepło i na zimno. Mogą być ostre, mocno przyprawione lub delikatne i łagodne dla podniebienia. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Rozgrzewająca zupa krem z awokado

Meksykańska zupa z awokado: pikantna i zdrowa

Zupa jogurtowa z awokado

Awokado na ciepło

Awokado i jajka - to pyszna para, którą przygotowywać możemy w bardzo wielu konfiguracjach. Razem zapiekane tworza pyszny duet. Ale nie tylko z jajkami można łączyć smaczliwkę w ciepłych potrawach.

Zapiekane awokado z jajkiem przepiórczym

Kuskus z awokado, orzeszkami i fetą

Awokado w deserowej wersji

Desery z awokado powinny zdecydowanie częściej gościć w naszym menu! Są pyszne - to oczywiste, kremowa konsystencja i aksamitny smak awokado znakomicie łączy się ze słodyczą deserowych dodatków. Ale są także zdrowe, bo dostarczają wielu składników odżywczych, w przeciwieństwie do tradycyjnych deserów. Więc jedzmy je na zdrowie!

Czekoladowy mus z awokado

Smoothie z awokado i banana

Lody z awokado wg Jamie'go Olivera

 Lody z awokado to pomysł na zdrowy deser.

Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE