Awokado - przepisy. Co zrobić z awokado?
Awokado to bardzo zdrowy owoc. Ma maślaną konsystencję i na tyle neutralny smak, że można je stosować zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Wyśmienicie smakuje podane na ostro w postaci pasty, jako dodatek do sałatek lub składnik słodkiego koktajlu. Poniżej znajdziecie pomysły na to jak wykorzystać je w kuchni. Podpowiadamy, co zrobić z awokado!
Spis treści
- Awokado to znakomita baza do past
- Przystawki i sałatki z awokado
- Kanapki i grzanki ze smaczliwką
- Zupy z awokado
- Awokado na ciepło
- Awokado w deserowej wersji
Awokado to znakomita baza do past
Dzięki miękkiej, maślanej konsystencji miąższ dojrzałego awokado znakomicie nadaje się do przygotowywania różnego rodzaju past, smarowideł i dipów. Nie potrzeba do tego nawet blendera, miękkie owoc wystarczy dokładnie rozgnieść widelcem. Po uzupełnieniu pasty odpowiednimi przyprawami i dodatkami powstanie pyszne guacamole, hummus lub pasta do smarowania pieczywa.
Pasta z awokado: przepis na domowe guacamole do kanapek
Hummus z awokado - przepis na idealny, zielony hummus
Tatar z łososia z musem z awokado i kiełkami
Przystawki i sałatki z awokado
Awokado to owoc stworzony wręcz do przygotowywania wspaniałych, prostych a jednocześnie wykwintnych przystawek. Delikatne sałatki, drobne przekąski i bukiety warzyw to świetna baza pod awokado.
Przepis na śledzia z cebulą i awokado
Sałatka z awokado i krewetkami
Lekka sałatka z wędzonym kurczakiem i awokado
Kanapki i grzanki ze smaczliwką
Awokado można stosować jako roślinny zamiennik masła. Wystarczy rozsmarować miękki miąższ na kromce świeżego pieczywa. Jeśli jednak wolicie nieco bardziej wymagające opcje. Polecamy pyszne grzanki.
Bruschetta z awokado i parmezanem
Zupy z awokado
Zupa z awokado? Proszę bardzo. To znakomity produkt do przygotowania pysznych, kremowych zup - tych na ciepło i na zimno. Mogą być ostre, mocno przyprawione lub delikatne i łagodne dla podniebienia. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Rozgrzewająca zupa krem z awokado
Meksykańska zupa z awokado: pikantna i zdrowa
Awokado na ciepło
Awokado i jajka - to pyszna para, którą przygotowywać możemy w bardzo wielu konfiguracjach. Razem zapiekane tworza pyszny duet. Ale nie tylko z jajkami można łączyć smaczliwkę w ciepłych potrawach.
Zapiekane awokado z jajkiem przepiórczym
Kuskus z awokado, orzeszkami i fetą
Awokado w deserowej wersji
Desery z awokado powinny zdecydowanie częściej gościć w naszym menu! Są pyszne - to oczywiste, kremowa konsystencja i aksamitny smak awokado znakomicie łączy się ze słodyczą deserowych dodatków. Ale są także zdrowe, bo dostarczają wielu składników odżywczych, w przeciwieństwie do tradycyjnych deserów. Więc jedzmy je na zdrowie!
Lody z awokado wg Jamie'go Olivera
Lody z awokado to pomysł na zdrowy deser.