Jak zrobić śledzia z awokado? Przepis na śledzia z cebulą i awokado
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Avocado ze śledziem, śledź z awokado - to bardzo zdrowe danie wigilijne! Awokado i śledź zawierają mnóstwo cennych kwasów omega-3. Jednocześnie danie to łączy polską wigilijną tradycję jadania śledzia z cebulką w oleju z nowoczesnością.
Zobacz także przepisy na:
Śledzie po turecku w papryce i pomidorach
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów śledziowych,
- 4 duże cebule,
- 2 listki laurowe,
- 3 ziarna pieprzu,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- łyżeczka pieprzu mielonego,
- sok z jednej cytryny,
- 1 łyżeczka octu,
- olej rzepakowy
- awokado - połówka na osobę
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymoczone śledzie pokrój na około 3 cm kawałki. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- Kawałki ryby ułóż w słoiku lub glinianym garnku na przemian z drobno pokrojoną cebulą.
- Skrop sokiem z cytryny i octem. Posyp pieprzem mielonym. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Na koniec zalej olejem.
- Słoik zamknij i wstaw do lodówki na dobę.
- Potem przygotuj awokado - wystarczy połówka na osobę. Wybierz zdrowe (bez brązowych plamek) i dojrzałe awokado.
- Wyszoruj skórkę i sparz. Delikatnie przekrój na pół i wykręć połówkę tak, jakbyś otwierała słoik.
- Z drugiej połówki delikatnie np. łyżeczką usuń pestkę.
- Na połówki awokado układaj śledzia.