Jak zrobić śledzia z awokado? Przepis na śledzia z cebulą i awokado

2021-03-29
Śledź z awokado
Autor: photos.com Śledź przełożony plasterkami awokado to wykwintna przystawka. 
łatwy
35 min
4

Avocado ze śledziem, śledź z awokado - to bardzo zdrowe danie wigilijne! Awokado i śledź zawierają mnóstwo cennych kwasów omega-3. Jednocześnie danie to łączy polską wigilijną tradycję jadania śledzia z cebulką w oleju z nowoczesnością.

 

Zobacz także przepisy na:

Śledzie po turecku w papryce i pomidorach

Śledzie w cieście piwnym

Śledzie zapiekane po szwedzku

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów śledziowych,
  • 4 duże cebule,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka pieprzu mielonego,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 łyżeczka octu,
  • olej rzepakowy
  • awokado - połówka na osobę

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymoczone śledzie pokrój na około 3 cm kawałki. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • Kawałki ryby ułóż w słoiku lub glinianym garnku na przemian z drobno pokrojoną cebulą.
  • Skrop sokiem z cytryny i octem. Posyp pieprzem mielonym. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Na koniec zalej olejem.
  • Słoik zamknij i wstaw do lodówki na dobę.
  • Potem przygotuj awokado - wystarczy połówka na osobę. Wybierz zdrowe (bez brązowych plamek) i dojrzałe awokado.
  • Wyszoruj skórkę i sparz. Delikatnie przekrój na pół i wykręć połówkę tak, jakbyś otwierała słoik.
  • Z drugiej połówki delikatnie np. łyżeczką usuń pestkę.
  • Na połówki awokado układaj śledzia.