Tatar z łososia z musem z awokado i kiełkami: przepis na Wigilię
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Tatar podczas Wigilii? Tak, bo to tatar z łososia! Kolacja wigilijna jest tą najbardziej tradycyjną, jednak nie wszyscy przepadają za śledziami podawanymi na przystawkę. Tatar z łososia będzie dla nich ratunkiem, a dla pozostałych gości smaczną odmianą.
Tatar z łososia
Delikatny tatar z łososia stanowi alternatywną przystawkę na Wigilię dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnym śledziem. Dla pozostałych będzie miłą odmianą. Tatar z łososia jest nie tylko smaczny, ale stanowi też jedną z bardziej lekkostrawnych potraw na wigilijnym stole. Ze względu na awokado, pamiętajmy by tatar przygotować bezpośrednio przed przybyciem gości, jako ostatnią z potraw.
SKŁADNIKI
- 40 dag surowego łososia bez skóry
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka maggi
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
- kiełki lucerny (lub inne drobne, łagodne w smaku)
- zredukowany ocet balsamiczny (dobry jest dekoracyjny ocet balsamiczny)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Surowego łososia bez skóry bardzo drobno posiekać. Do posiekanego łososia dodać sos sojowy, maggi i musztardę. Dokładnie wymieszać. Ostrożnie doprawiać, do smaku, solą i pieprzem.
- Awokado obrać, skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem. Również ostrożnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli wlało nam się za dużo soku z cytryny nadmiar należy dokładnie odsączyć.
- Na talerzu ułożyć warstwę musu z awokado – tak by stanowiła 1/3 wysokości porcji delikatnego tatara z łososia.
- Na musie z awokado umieścić posiekanego i doprawionego łososia, tak by stanowił 2/3 porcji. Do ładnego nakładania tatara z łososia można też użyć specjalnych metalowych form lub foremki do wykrawania okrągłych pierniczków.
- Każdą porcję tatara z łososia skropić zredukowanym gęstym octem balsamicznym i udekorować drobnymi kiełkami.