Tatar z łososia z musem z awokado i kiełkami: przepis na Wigilię

2021-03-29
Delikatny tatar z łososia
Autor: thinkstockphotos.com Delikatny tatar z łososia dobrze prezentuje się na zielonym musie z awokado
łatwy
25 min
4

Tatar podczas Wigilii? Tak, bo to tatar z łososia! Kolacja wigilijna jest tą najbardziej tradycyjną, jednak nie wszyscy przepadają za śledziami podawanymi na przystawkę. Tatar z łososia będzie dla nich ratunkiem, a dla pozostałych gości smaczną odmianą.

Tatar z łososia

Delikatny tatar z łososia stanowi alternatywną przystawkę na Wigilię dla tych, którzy nie przepadają za tradycyjnym śledziem. Dla pozostałych będzie miłą odmianą. Tatar z łososia jest nie tylko smaczny, ale stanowi  też jedną z bardziej lekkostrawnych potraw na wigilijnym stole. Ze względu na awokado, pamiętajmy by tatar przygotować bezpośrednio przed przybyciem gości, jako ostatnią z potraw.

SKŁADNIKI

  • 40 dag surowego łososia bez skóry
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka maggi
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • kiełki lucerny (lub inne drobne, łagodne w smaku)
  • zredukowany ocet balsamiczny (dobry jest dekoracyjny ocet balsamiczny)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Surowego łososia bez skóry bardzo drobno posiekać. Do posiekanego łososia dodać sos sojowy, maggi i musztardę. Dokładnie wymieszać. Ostrożnie doprawiać, do smaku, solą i pieprzem.
  • Awokado obrać, skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem. Również ostrożnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli wlało nam się za dużo soku z cytryny nadmiar należy dokładnie odsączyć.
  • Na talerzu ułożyć warstwę musu z awokado – tak by stanowiła 1/3 wysokości porcji delikatnego tatara z łososia.
  • Na musie z awokado umieścić posiekanego i doprawionego łososia, tak by stanowił 2/3 porcji. Do ładnego nakładania tatara z łososia można też użyć specjalnych metalowych form lub foremki do wykrawania okrągłych pierniczków.
  • Każdą porcję tatara z łososia skropić zredukowanym gęstym octem balsamicznym i udekorować drobnymi kiełkami.