Dip z awokado i koziego sera: przepis na pyszną i zdrową przekąskę
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Dip z awokado i koziego sera to mus o gęstej konsystencji, który robimy z awokado, czosnku, oliwy z oliwek i soku cytryny. Mus jest idealny do kurczaka lub kanapek. Taki smakołyk w zaledwie 10 minut możemy sami zrobić w domu.
SKŁADNIKI
- dojrzałe awokado
- 1/2 ząbka czosnku drobno posiekanego
- 2 łyżki serka koziego (twarożku)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Awokado należy umyć, przeciąć na pół (wnętrze powinno być całe zielone, bez ciemnych przebarwień).
Wyjąć pestkę, łyżką wybrać miąższ i włożyć do pojemnika blendera.
Dodać czosnek, serek kozi, sok z limonki i oliwę z oliwek.
Zmiksować na mus, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.