Przepis na zapiekane awokado z jajkiem przepiórczym

2021-03-29
Przepis na zapieczone awokado z jajkiem
Autor: thinkstockphotos.com Kremowe awokado i delikatne jajko to idealne połączenie na śniadanie i nie tylko. 
łatwy
20 min
4

Awokado zapieczone z jajkiem to pyszny sposób na doskonałe śniadanie w zdrowym stylu. Połówki awokado zapieczone z jajkiem prezentują się wyjątkowo efektownie. Idealnie pasują na śniadanie w dzień wolny do pracy lub na elegancką przystawkę na ciepło.

SKŁADNIKI

  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 jajka przepiórcze
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miejsce po pestce delikatnie powiększamy, usuwając część miąższu łyżeczką. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.
  • Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.
  • Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika. Podajemy na ciepło.