Bruschetta z awokado i parmezanem
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Bruschetta, czyli grzanka po włosku, w klasycznym wydaniu ozdobiona jest pomidorami. Ale doskonale smakuje też z bardzo zdrowym awokado z dodatkiem włoskiego sera - parmezanu!
SKŁADNIKI
- dojrzałe awokado
- kromki czerstwego chleba
- 3 ząbki czosnku
- 100 g parmezanu
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chleb opiekamy z obu stron na złoto i nacieramy czosnkiem.
- Awokado kroimy wzdłuż, przekręcamy i usuwamy pestkę wbijając w nią nóż, obieramy.
- Wkładamy do moździerza razem z obranymi dwoma ząbkami czosnku i startym drobno parmezanem.
- Stopniowo dolewamy oliwę, do uzyskania gęstej masy .Doprawiamy.
- Masę awokadowo-parmezanową układamy na grzance, posypujemy startym parmezanem. Podajemy zaraz po przygotowaniu.