Bruschetta z awokado i parmezanem

2021-03-29
Bruschetta z awokado i parmezanem
Autor: Shutterstock Pyszna grzanka z dodatkiem awokado i parmezanu
łatwy
15 min
4

Bruschetta, czyli grzanka po włosku, w klasycznym wydaniu ozdobiona jest  pomidorami. Ale doskonale smakuje też z bardzo zdrowym awokado z dodatkiem włoskiego sera - parmezanu!

SKŁADNIKI

  • dojrzałe awokado
  • kromki czerstwego chleba
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g parmezanu
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chleb opiekamy z obu stron na złoto i nacieramy czosnkiem. 
  • Awokado kroimy wzdłuż, przekręcamy i usuwamy pestkę wbijając w nią nóż, obieramy.
  • Wkładamy do moździerza razem z obranymi dwoma ząbkami czosnku i startym drobno parmezanem.
  • Stopniowo dolewamy oliwę, do uzyskania gęstej masy .Doprawiamy.
  • Masę awokadowo-parmezanową układamy na grzance, posypujemy startym parmezanem. Podajemy zaraz po przygotowaniu.