Terrina rybna z awokado - niebanalny pomysł na przekąskę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ryby to bardzo ważny składnik codziennej diety. Ponieważ powinno się je spożywać często, warto poznać kilka nowych przepisów, aby za każdym razem stworzyć ciekawe danie, które urozmaici smak dobrze znanej nam ryby. Sprawdź, jak zrobić terrinę rybną z awokado.
SKŁADNIKI
- 30 dag filetów z ryby (łosoś, dorsz, mintaj)
- 2 owoce awokado
- cytryna
- 3 szklanki wywaru warzywnego
- 6 łyżeczek żelatyny
- szklanka śmietany kremówki
- sól
- pieprz biały
- wyciśnięty ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę podgrzać w szklance wywaru, przestudzić.
- Resztę bulionu zagotować, włożyć rybę i gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
- Rybę wyjąć, ostudzić i zmiksować blenderem.
- Dodać połowę wywaru z żelatyną, wymieszać.
- Z cytryny wycisnąć sok.
- Awokado obrać, usunąć pestki, miąższ zmiksować, dodać sok z cytryny i czosnek.
- Mus wymieszać z resztą wywaru z żelatyną.
- Śmietanę ubić, połowę dodać do masy rybnej, połowę do masy z awokado.
- Obydwie masy przyprawić solą i pieprzem.
- Do posmarowanej masłem podłużnej formy nałożyć masę z awokado, wyrównać, wstawić do lodówki na 15 minut.
- Następnie nałożyć masę rybną, wyrównać i schłodzić w lodówce (ok. 1,5 godziny).