Czekoladowy mus z awokado

2021-03-29
Czekoladowy mus z awokado
Autor: Shutterstock Czekoladowy mus z awokado
łatwy
15 min
4

Awokado bywa nazywane owocem maślanym ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Ma charakterystyczny, choć różnie odbierany, smak. Z jednej strony neutralny, lekki, subtelny, z drugiej nieco mdły czy wręcz mydlany, jak sądzą niektórzy. Warto jednak przekonać swoje podniebienie do tego smaku, bo awokado jest bardzo zdrowe.

SKŁADNIKI

  • dojrzałe awokado
  • 4 łyżki kakao
  • szczypta cynamonu
  • 2–3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki mleka
  • do dekoracji: łyżka pestek granatu, łyżka prażonych płatków migdałowych, starta gorzka czekolada

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W blenderze zmiksować awokado, kakao oraz cynamon, dodać miód, a następnie mleko. Masę przełożyć do miseczki, odstawić na kilka minut do lodówki.
  • Przed podaniem posypać pestkami granatu i płatkami migdałowymi.
  • Można serwować z krążkami ryżowymi lub świeżą bagietką.
  • Przepis pochodzi z książki „CZEKOLADA”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?