Grzanki z awokado i kawiorem - oryginalny przepis na luksusową przekąskę
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Grzanka z awokado i dodatkiem kawioru to danie łatwe do przygotowania, które uświetni każde szczególne przyjęcie. Sprawdź, jak je przygotować.
SKŁADNIKI
- 1 bagietka na zakwasie
 - 1 awokado (świeże i twarde)
 - czarny kawior
 - 2 łyżeczki sera ricotta
 - 2 łyżki śmietany 22%
 - rukola
 - oliwa z oliwek
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odkrawamy (bez piętek) 10 cm kawałek bagietki i przekrawamy go wzdłuż. Opiekamy w tosterze lub piekarniku.
 - Awokado myjemy, kroimy wzdłuż, łyżką wyjmujemy miąższ owocu tak, by go nie uszkodzić. Kroimy awokado w niezbyt grube plasterki.
 - Grzankę skrapiamy oliwą z oliwek.
 - Układamy na niej liście rukoli, na wierzch kruszymy ricottę.
 - Na serze układamy plastry awokado i polewamy łyżką śmietany (nie dużo).
 - Na koniec dekorujemy łyżeczką czarnego kawioru.