Grzanki z awokado i kawiorem - oryginalny przepis na luksusową przekąskę
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Grzanka z awokado i dodatkiem kawioru to danie łatwe do przygotowania, które uświetni każde szczególne przyjęcie. Sprawdź, jak je przygotować.
SKŁADNIKI
- 1 bagietka na zakwasie
- 1 awokado (świeże i twarde)
- czarny kawior
- 2 łyżeczki sera ricotta
- 2 łyżki śmietany 22%
- rukola
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odkrawamy (bez piętek) 10 cm kawałek bagietki i przekrawamy go wzdłuż. Opiekamy w tosterze lub piekarniku.
- Awokado myjemy, kroimy wzdłuż, łyżką wyjmujemy miąższ owocu tak, by go nie uszkodzić. Kroimy awokado w niezbyt grube plasterki.
- Grzankę skrapiamy oliwą z oliwek.
- Układamy na niej liście rukoli, na wierzch kruszymy ricottę.
- Na serze układamy plastry awokado i polewamy łyżką śmietany (nie dużo).
- Na koniec dekorujemy łyżeczką czarnego kawioru.