Rozgrzewająca zupa krem z awokado

Rozgrzewająca zupa z awokado
Autor: photos.com Zupa krem z awokado jest bardzo sycąca. Dostarcza też cennych składników odżywczych, z których słynie owoc
łatwy
30 min
4

Zupa krem z awokado przygotowana na rosole lub wywarze warzywnym jest pożywnym rozgrzewającym daniem. Dostarcza zdrowych wartościowych tłuszczów z awokado oraz witamin z grupy B. Ma także sporo wapnia oraz potasu. Sprawdź, jak zrobić zupę z awokado!

Przepis pochodzi z książki "Odmładzająca książka kucharska według diety strukturalnej" dr. Marka Bardadyna, wyd. Rebis 2012 r.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka wywaru warzywnego, rosołu lub kostka rosołowa
  • 1/2 litra wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże awokado (lub dwa małe)
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 50 g sera gouda
  • 1 łyżka siekanych orzechów lub migdałów
  • sól morska, biały pieprz i szafran do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę zagotować z wywarem, rosołem lub kostką rosołową. Do wrzącego wywaru wrzucić pokrojone ziemniaki i cebulę.
  • Gotować przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania wlać mleko i wrzucić starty ser.
  • Zagotować, stale mieszając, aż ser się rozpuści. Zdjąć zupę z ognia, doprawić i odstawić, by nieco przestygła.
  • Awokado przeciąć wzdłuż, usunąć pestkę i oddzielić miąższ od skórki. Miąższ pokroić i wrzucić do zupy. Całość zmiksować.
  • Posypać siekanymi orzechami lub migdałami oraz nitkami szafranu.