Żurek - przepis na wielkanocny żurek w kilku wersjach
Żurek to tradycyjna zupa, którą zazwyczaj rozpoczynamy śniadanie świąteczne. Tradycyjnie żurek wielkanocny przygotowuje się na zakwasie, najlepiej przygotowanym w domu. Nie jest to jednak konieczny wymóg. Smaczny żurek na Wielkanoc można też przygotować na gotowych półproduktach. Wszystko zależy od tego, ile czasu mamy na jego przygotowanie. Podpowiadamy kilka przepisów na te bardziej i mniej tradycyjne żurki wielkanocne, które różnią się dodatkami, ale również stopniem trudności.
Spis treści
- Żurek na Wielkanoc - z boczkiem, z kiełbasą, a może z grzybami
- Żurek wielkanocny na zakwasie
- Żurek regionalny - zainspiruj się!
- Żurek z receptury gwiazd
Żurek na Wielkanoc - z boczkiem, z kiełbasą, a może z grzybami
Przepis na żurek wielkanocny często przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Dlatego w każdym domu smakuje nieco inaczej. Inne są również dodatki do niego. Najpopularniejszy jest żurek z białą kiełbasą, którą jada się często tylko z okazji Wielkanocy. Ale żurek można przygotować również z innymi dodatkami, z kiełbasą swojską, boczkiem, a także z grzybami. U mnie w domu wielkanocny żurek podaje się z pokrojonymi w plasterki, domowymi, pieczonymi wędlinami i swojską kiełbasą.
Aromatyczny żurek grzybowy - tradycyjna polska zupa
Żurek na boczku - sprawdzony wielkanocny przepis
Żurek z białą kiełbasą - prosty, szybki przepis
Żurek wielkanocny na zakwasie
Zakwas to podstawa tradycyjnego staropolskiego żuru. Zrobiony samodzielnie smakuje najlepiej. Kiedy nastawić zakwas, żeby był gotowy na Wielkanoc, jak go przygotować i z czego? Podrzucam kilka przepisów na zakwas: nie tylko żytni, ale także gryczany (bezlutenowy), kilka rad, jak przygotować zakwas oraz przepisy, jak ugotować na nim żurek.
Żurek na zakwasie z niepalonej kaszy gryczanej
Żur na zakwasie żytnim i wędzonce
Odchudzony owsiany żurek wielkanocny
Żur postny na zakwasie - przepis na tradycyjny żurek
Zakwas na żurek staropolski - jak zrobić?
Zakwas gryczany do żurku - jak zrobić zakwas z kaszy gryczanej palonej lub niepalonej?
Zakwas na żurek - kiedy nastawić, z czego, jak doprawić?
Żurek regionalny - zainspiruj się!
Każdy region ma swoje receptury na idealny żur. Warto skorzystać z przepisów kuchni regionalnej, bo dopracowywane są przez lata. A jeśli chcemy przekroczyć nasze granice w poszukiwaniu idealnego smaku żurku, można zajrzeć do naszych południowych sąsiadów.
Żurek góralski - przepis na Wielkanoc
Żurek podhalański, na wędzonym oscypku: przepis Bigosowej
Śląski żurek żeniaty - z kiełbasą, na zakwasie
Żurek czeski Kyselo: pomysł na obiad po czesku
Żurek z receptury gwiazd
Gwiazdy również mają swoje patenty na żurek, jeśli chcesz mieć pewność, że zrobisz idealną wielkanocną zupę skorzystaj z przepisu Magdy Gessler lub Ewy Wachowicz.
Żurek wielkanocny Magdy Gessler - przepis na najlepszy wielkanocny żur
Żurek wielkanocny według Ewy Wachowicz