Aromatyczny żurek grzybowy - tradycyjna polska zupa

2023-04-04
Aromatyczny żurek grzybowy - tradycyjna polska zupa
Autor: Shutterstock.com Aromatyczny żurek grzybowy - tradycyjna polska zupa
łatwy
30 min
4

Żurek z grzybami to tradycyjna polska zupa. Serwuje się ją w dwóch wersjach – postnej lub z dodatkiem białej kiełbasy. Dziś proponujemy ten drugi wariant. Zupa ma nie tylko niesamowity aromat suszonych grzybów, ale i pyszny smak. To doskonałe danie na wielkanocny stół i na codzienny obiad. Oto łatwy przepis na żurek z grzybami

SKŁADNIKI

  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 500 ml wody
  • 250 ml zakwasu na żurek
  • 4 surowe białe kiełbasy
  • duża garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 4-5 ziaren ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc. Kiedy staną się miękkie, przełożyć do garnka i gotować w osolonej wodzie 20 minut.
  • Wywaru grzybowego nie wylewać i wlać do niego wywar warzywny. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i białą kiełbasę. Parzyć na wolnym ogniu około 30 minut. Z wywaru wyjąć kiełbasę, dodać pokrojone w paseczki ugotowane grzyby i wlać zakwas. Zagotować.
  • Żurek podawać z kiełbasą pokrojoną w plasterki i jajkami na twardo.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?

Jak się gotuje żurek grzybami?

Przyrządzenie wielkanocnej zupy rozpoczyna się od namoczenia suszonych grzybów, które następnie trzeba ugotować. Wywar grzybowy miesza się z warzywnym, dodaje przyprawy i białą kiełbasę. Całość należy gotować około pół godziny. Ugotowaną kiełbasę wyjmuje się z wywaru, a dodaje pokrojone grzyby i wlewa zakwas. Po zagotowaniu żurek z grzybami jest gotowy do podania.

Przepis na żurek z grzybami

  • Pyszny żurek grzybowy nie jest trudny. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi dowiecie się, jak zrobić żurek z butelki z grzybami.
  • Przyrządzenie zupy na zakwasie jest dość szybkie. Trzeba tylko pamiętać, aby dzień wcześniej namoczyć suszone grzyby.
  • Składniki, które są potrzebne go ugotowania żuru grzybowego, to pięć niedrogich produktów plus przyprawy.
  • Swój niepowtarzalny aromat żurek zawdzięcza dodatkowi suszonych grzybów leśnych. Można wybrać jeden gatunek lub wykorzystać mieszankę suszonych grzybów.
  • Jeżeli żurek będzie zbyt kwaśny, odrobina śmietany złagodzi smak.

Jak długo moczyć grzyby do żurku?

Grzyby leśne należy zalać wodą i odstawić na minimum trzy godziny. Najlepsze będą, kiedy będą się moczyć w wodzie całą noc. Więcej dowiecie się z artykułu o moczeniu grzybów.

Jakie przyprawy do żurku z grzybami?

Jak każde danie, również i żurek grzybowy trzeba odpowiednio doprawić. To właśnie przyprawy są odpowiedzialne za jego smak. Żurek dobrze jest doprawić nie tylko suszonym majerankiem. W zupie nie może zabraknąć liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu. Można też dodać kminek.

Z czym podawać żurek z grzybami?

Ta obłędna wielkanocna zupa zachwyci każdego, kto jej spróbuje. Żurek grzybowy pięknie prezentuje się w głębokich talerzach udekorowanych połówkami jajek ugotowanych na twardo. Dodatkowo można ozdobić je gałązkami świeżego majeranku lub natką pietruszki. Z żurkiem świetnie smakuje chleb na zakwasie.

Żurek, czy barszcz biały? Receptura na zakwas i 5 przepisów na tradycyjną polską zupę