Jak wybrać idealną białą kiełbasę? Poznaj sekrety białej kiełbasy [WIDEO]

2018-03-14 10:27

Jedną z polskich specjalności kulinarnych jest biała kiełbasa. Trudno jest jednak wybrać na prawdę dobry produkt. Większość sklepów oferuje kiełbasę pełną konserwantów i innych dodatków, przez które traci ona swój niepowtarzalny smak i aromat. Jak rozpoznać dobrą białą kiełbasę?

Jak wybrać idealną białą kiełbasę?
Autor: thinkstockphotos.com Biała kiełbasa to polska specjalność
Biała kiełbasa: Jaki jest jej skład? Z czego się ją robi?

Praktycznie na każdym polskim stole podczas wielkanocnego śniadania pojawia się biała kiełbasa. Swoje triumfy święci także na grillu. Niektórzy podają ją jako oddzielną potrawę. Przypieczoną, z cebulą, serem, bądź z chrzanem. Inni zaś traktują ją jako dodatek do żuru, lub barszczu czerwonego. Warto zapoznać się z poradami dotyczącymi wyboru idealnej białej kiełbasy.

Jak rozpoznać dobrą białą kiełbasę?

Idealna biała kiełbasa cechuje się przede wszystkim szarym kolorem. Nie może być biała, ponieważ to oznacza, że ma w sobie za dużo tłuszczu. Niekiedy lekko biały kolor oznacza nie tłuszcz, a szynkę, która została użyta do zrobienia kiełbasy. Różnicę widać dopiero po przekrojeniu jej. 

Kiełbasa nie może być również różowa. Kolor różowy oznacza dużą ilość konserwantów. Taka kiełbasa prawdopodobnie nawet nie leżała obok prawdziwej białej kiełbasy.

Biała kiełbasa po przekrojeniu musi się lekko rozwarstwiać. Powinno być widać malutkie kawałki wieprzowiny. Jeśli  masa jest zbita, mamy do czynienia z wyrobem kiełbasopodobnym.

Jeśli po wbiciu widelca w kiełbasę zaczyna wypływać z niej tłuszcz i woda to oznacza, że w kiełbasie jest mało mięsa.

Idealna biała kiełbasa przygotowana jest z mięsa wieprzowego z domieszką wołowiny. 50% jej zawartości to łopatka, 30% - boczek surowy, 20% - podgardle.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE