Jak wybrać idealną białą kiełbasę? Poznaj sekrety białej kiełbasy [WIDEO]
Jedną z polskich specjalności kulinarnych jest biała kiełbasa. Trudno jest jednak wybrać na prawdę dobry produkt. Większość sklepów oferuje kiełbasę pełną konserwantów i innych dodatków, przez które traci ona swój niepowtarzalny smak i aromat. Jak rozpoznać dobrą białą kiełbasę?
Prawie na każdym polskim stole podczas wielkanocnego śniadania pojawia się biała kiełbasa. Swoje triumfy święci także na grillu. Niektórzy podają ją jako oddzielną potrawę. Przypieczoną, z cebulą, serem, bądź z chrzanem. Inni zaś traktują ją jako dodatek do żuru lub barszczu czerwonego. Warto zapoznać się z poradami dotyczącymi wyboru idealnej białej kiełbasy.
Jak rozpoznać dobrą białą kiełbasę?
Idealna biała kiełbasa cechuje się przede wszystkim szarym kolorem. Nie może być prawie biała, ponieważ to oznacza, że ma w sobie za dużo tłuszczu. Niekiedy bardzo jasny kolor oznacza nie tłuszcz, a szynkę, której mięso zostało użyte do zrobienia kiełbasy. Różnicę widać jednak dopiero po przekrojeniu kiełbasy
Kiełbasa nie może być również różowa. Kolor różowy oznacza dużą ilość konserwantów. Taka kiełbasa prawdopodobnie nawet nie leżała obok prawdziwej białej kiełbasy.
Biała kiełbasa po przekrojeniu musi się lekko rozwarstwiać. Powinno być widać malutkie kawałki wieprzowiny. Jeśli masa jest zbita, mamy do czynienia z wyrobem kiełbasopodobnym., czyli bardzo drobno zmielonym. A skoro tak, to prawdopodobnie znalazły się w nim niekoniecznie pełnowartościowe kawałki, a może nawet MOM.
Jeśli podczas gotowania białej kiełbasy, po wbiciu w nią widelca zaczyna wypływać z niej tłuszcz i płyn, to oznacza, że kiełbasa została szczodrze "wzbogacona" np. o substancje wiążące wodę, co sprawia, że jest w niej mniej mięsa niż być powinno.
Idealna biała kiełbasa przygotowana jest z mięsa wieprzowego z domieszką wołowiny. 50% jej zawartości to łopatka, 30% - boczek surowy, 20% - podgardle.
Przez flak białej kiełbasy mogą być widoczne przyprawy - przede wszystkim majeranek - to oznacza, że wędlina będzie miała smak i aromat.
Zobacz nasze przepisy na białą kiełbasę